Forrás: NOL

Bomlásveszély!

Borsos Roland, 2004. augusztus 19. 00:00

Létrejött nemrég egy civil szervezet a régi pesti zsidónegyed megmentésére. Az ÓVÁS! Tagjai között építész, szociológus, történész, közgazdász és – Konrád György személyében – író is szerepel. Nem akarják szó nélkül nézni, hogy sorban rombolják le a negyed jellegzetes épületeit, ezért tiltakozásképpen aranyszínű, célkeresztbe állított R betűket festenek a veszélyeztetett házak kapujára, ami annyit tesz: a megjelölt épület rejtett érték.

Érték, mert a negyed kialakulása, története, szerepe és nem utolsósorban atmoszférája értékessé teszi, és rejtett, mert ezt az értéket – jelen állapotában – nem mindenki ismerni fel.

Egy hónappal ezelőtt a szervezet tagjai demonstrációt hirdettek a Holló utca 11-es számú, valamikori ezüstműves ház elé. Az épület, pontosabban a helye ma egy bombatámadás díszleteire emlékeztet. A romok tetején nagy, sárga munkagép áll diadalmasan. A történet nemcsak a Holló utcai épületről szól. A hetedik kerület szívében álló egyedi bérházak, szecessziós lakótömbök a kiépítendő Madách-sétány útjában állnak. A korzó nyomvonalán hármat már lebontottak a tizenkilenc veszélyeztetett épületből: kezdődött két éve a Rumbach Sebestyén utca 8-al, folytatódott a Holló utca 11-el, és menthetetlen már a Kazinczy utca 52-es is. A helyükön épülő lakóparkok jövedelmező befektetésnek ígérkeznek.

A zsidónegyed a város ritka, organikusan kialakult területeihez tartozik, vagyis nem papíron álmodták meg az utcaszerkezetét. A mindezt figyelmen kívül hagyó, évek óta tartó rombolást, úgy tűnik, az sem fékezi meg, hogy a zsidónegyed két éve felkerült az UNESCO világörökség-listájára. Az épített örökség védelmének kiforratlan törvényi háttere miatt ugyanis a rangos elismerés nem jelent automatikus törvényi védelmet. Legalább hetven épületet kellene felújítani (és műemlékké nyilvánítani) ahhoz, hogy a negyed megőrizze eredeti hangulatát. Legalábbis ami még menthető abból.

Perczel Anna, az ÓVÁS! egyik építész tagja szerint nem egyszerűen műemlék épületek megőrzéséről van szó, egyáltalán nem szándékuk skanzenszerűen konzerválni a zsidónegyedet. A szervezet tagjai az ellen próbálnak fellépni, hogy átgondolatlan tervezésű lakóépületek, a környék szerepét, hangulatát gyökeresen átformáló irodaházak ne kerülhessenek a foghíjtelkekre. Mert abból egyre több akad, évek óta bontják a kerület leromlott állapotú épületeit.

A zsidónegyed pedig nemcsak menthető, de figyelembe véve kialakulásának körülményeit megújítható is volna. A régi-új, pezsgő belváros megteremtésének lehetősége persze hosszabb távú koncepció. Befektetésként is lassabban térülne meg. Kérdés viszont, hogy rombolni vagy ápolni szeretnénk a gettó emlékét. A Holló utcai romok tövében még mindig tábla figyelmeztet: Vigyázat, omlásveszély a tetőről! A törmelékhalmoktól néhány saroknyira rendezik meg augusztus végén a VII. Zsidó Nyári Fesztivált. Az ÓVÁS! ott lesz.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.