Forrás: NOL

Zsidó Nyári Fesztivál

E. B., 2004. augusztus 12. 00:00

Immár hagyományosan augusztus végén kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál, amellyel a holokauszt hatvanadik évfordulójára is emlékeznek. A szemlének tavaly százezer látogatója volt, az idén százhúszezerre számítanak. A legelső esemény augusztus 28-án, a Dohány utcai zsinagógában lesz, ahol az Ankor izraeli gyermekkórus és Kincses Veronika ad koncertet, felhangzik az Öröm és Bánat contertino fuvolára és zenekarra, Wolf Péter szerzeménye Elie Wiesel tiszteletére. Ugyanitt másnap a Teremtés, Haydn oratóriuma szólal meg, a későbbiekben kántor- és klezmerkoncertek is lesznek. A zsinagóga kivételes hangzású orgonáján Varnus Xaver is ad hangversenyt.

Az egyhetes fesztivál kiemelkedő eseményének ígérkezik A zsidónőnek, a francia Halévy operájának koncertszerű előadása szeptember 2-án, szintén a Dohány utcai zsinagógában. A művet 1835-ben mutatták be Párizsban, sokáig népszerű operának számított. Magyarországon 1937-ben játszották utoljára, mert témája miatt később mellőzték. A reneszánszát élő zenedráma címszerepét ezúttal Tokody Ilona énekli, aki mellett nemzetközi gárda – a brnói Leo Marian Vodicka, az orosz Alekszej Tanovickij, a pozsonyi Klein Ottokar és a ciprusi Mitilineou Cleo – lép fel. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás vezényli.

A Zsidó Nyári Fesztiválon könyvnapok is lesznek, amelyeknek idejére, szeptember 5-ig a Síp utca egy szakaszát sétálóutcává alakítják. A filmnapok idején az Odeon-Lloyd moziban Latabár-filmeket vetítenek, míg az Örökmozgóban a zsidó állam megálmodójáról, Herzl Tivadarról készült alkotások láthatók. Halálának századik évfordulója alkalmából emlékkiállítás is nyílik a Zsidó Múzeumban. A ‘Nekem szülőhazám…’ című sorozatban Vajda Lajos, Vajda Júlia és Bálint Endre műveiből lesz tárlat a Budapest Galériában. Az Óvás című fotókiállítás pedig a Dohány utcai zsinagógát körülvevő árkádsor oszlopai között a városrész értékeinek megóvására figyelmeztet. Lesz nyilvános eszmecsere is a régi pesti zsidónegyed jövendő sorsáról.

Jóllehet a Budapesti Zsidó Hitközség égisze alatt zajlik a fesztivál, vidékre is több programot hirdettek meg. Pannonhalmán kiállítás lesz Thália szolgálatában – zsidó színházművészek a magyar művelődéstörténetben 1837-1944 címmel. Nagykőrösön szonátaestet tartanak. Szegeden Marton Éva ad dalestet. Zalaegerszegen kántorkoncertet és kiállítást rendeznek.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.