Népszava

Tegnap nyilvánosságra hozott döntésében a hágai Nemzetközi Bíróság a nemzetközi joggal ellentétesnek minősítette az Izraelt Ciszjordániától elválasztó védőkerítést és felszólította a zsidó államot annak lebontására. Izrael az – egyébként csak ajánlás-jellegű, vagyis nem kötelező – döntést „visszakézből” elutasította. Ugyancsak izraeli vonatkozású hír, hogy Saron kormányfő menesztette egyik miniszterét, mivel az – becstelen eszközökkel – megpróbálta kompromittálni egyik politikustársát.

„Izraelnek nincs oka arra, hogy meghajoljon ilyen képtelen döntés előtt” – kommentálta Nemzetközi Bíróság pénteki határozatát egy, nevének elhallgatását kérő, magas beosztású izraeli tisztviselő. Egy, ugyancsak névtelenül nyilatkozó palesztin illetékes ezzel szemben üdvözölte a döntést, amely szerinte „nagyszerű győzelem” palesztinok számára.

„Az egyetlen döntés, amelyet az izraeli kormány figyelembe vesz, az izraeli legfelsőbb bíróság határozata” – jelentette ki Jószéf Tomi Lapid izraeli igazságügy-miniszter, aki azzal vádolta a hágai Nemzetközi Bíróságot, hogy tagjaiban előzetesen Izrael-ellenes vélemény fogalmazódott meg. Mint mondta, „legtöbbjük európai ország képviselője, az európai országok pedig ellenséges álláspontot foglalnak el” Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikájával szemben.

A Háárec izraeli napilap és egy palesztin internetes oldal is beszámolt arról, hogy a bíróság tizennégy tagja foglalt állást Izrael ellen, s csak az amerikai bíró szavazott Izrael elmarasztalása ellen. A testület, amellett, hogy a nemzetközi joggal ellentétesnek minősítette a kerítést, felszólította Izraelt az építmény lebontására és azoknak a palesztinoknak a kártalanítására, akiknek a földjén a védmű keresztülhalad.

Az EU változatlanul arra sürgeti Izraelt, hogy bontsa le a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben és környékén emelt védőfalat – közölte pénteken az Európai Bizottság egyik szóvivője. Az illetékes a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalására reagált.

A dolog jogi vonatkozásain túl az unió azért is aggályosnak tartja, hogy a fal vonala nem esik egybe a zöld vonallal (Ciszjordánia határával), mert ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a majdani tárgyalásokat, és fizikailag is lehetetlenné teheti a két független állam létezésén alapuló megoldást – mondta a szóvivő.

Ariel Saron izraeli kormányfő csütörtökön menesztette Jószéf Parickit, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó minisztert, azzal az indokkal, hogy Paricki korábban megpróbálta kompromittálni a jelenlegi belügyminisztert – jelentette az izraeli közszolgálati televízió. A miniszterelnöki hivatal csütörtökön késő délután küldte el a menesztésről értesítő levelet Jószéf Parickinek. Az intézkedés két nap múlva lép életbe.

Parickit azzal vádolják, hogy két évvel ezelőtt a kormánykoalíció legkisebb pártja, a Sinui belső választásán megpróbálta kompromittálni a párt másik tagját, Avraham Poraz jelenlegi belügyminisztert. Móse Kacav államfő elmondta, hogy már korábban javasolta az infrastrukturális ügyek miniszterének lemondását.

A közszolgálati televízió szerdán sugárzott egy Paricki tudta nélkül készített videofelvételt, amelyen a politikus azzal bízott meg valakit, hogy cselszövéssel vessen véget Poraz politikai karrierjének.

Jószéf Tomi Lapid, a Sinui vezetője ezután kérte az infrastrukturális ügyek miniszterének menesztését a kormányfőtől. Saron a kérelmet jóváhagyta és várhatóan a kormány vasárnapi ülésén jelenti be hivatalosan Paricki menesztését. A Sinui közölte: Eliezer Sandberget, a tudomány és technológia miniszterét javasolja Paricki utódjául, Sandberg tárcáját pedig Ilan Salginak szánja.

Három palesztint lőttek le összetűzésekben izraeli katonák péntekre virradóra a Jordán nyugati partján – jelentette az izraeli rádió. Egy palesztinra péntek hajnalban Hebronban nyitott tüzet a letartóztatására érkező izraeli egység. A hadsereg szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom aktivistája megpróbált megszökni az elfogására készülő katonák elől, akik rálőttek és halálosan megsebesítették. A férfi egy izraeli kórházban halt bele sérüléseibe – tette hozzá a szóvivő.

A másik palesztin áldozatot Ciszjordánia északi részén, egy zsidó telepesfalu közelében emelt úttorlasznál lőtték le, miután nem állt meg az őrség felszólítására. Előzőleg egy palesztint csütörtök este a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Hadzsa faluban lőttek le izraeli katonák. Palesztin biztonsági források szerint az izraeli hadsereg egyik terepjárója behatolt a faluba, ahol a helyi lakosok kövekkel dobálták meg a járműben ülőket. A katonák tüzet nyitottak és halálosan megsebesítettek egy gépkocsijával közlekedő 22 éves palesztin férfit.

KERETES!!!

Judith Varnai Shorer, Izrael állam budapesti nagykövete tegnap délelőtt a hágai nemzetközi bíróság (akkor még csak várható) állásfoglalásáról szólva rámutatott: amióta a védőkerítés jelentős része megépült, szinte teljesen megszüntek az öngyilkos merényletek Izraelben. Vagyis az építmény egyértelműen biztonsági célokat szolgál. A kerítés vonalvezetésével Izrael nem kívánja megelőlegezni a végleges határokat. Az izraeli kormány figyelembe veszi az izraeli legfelsőbb bíróság nemrég született határozatát, melynek értelmében a kerítés megépítése nem okozhat a méltányosnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett területek palesztin lakosságának. A nagykövet asszony, aki hamarosan elhagyja budapesti állomáshelyét, minderről egy újságíróknak adott „búcsú-munkareggelin” beszélt. Kérdésekre válaszolva pozitív fordulatnak minősítette azt, hogy Medgyessy Péter a Holokauszt Emlékközpont áprilisi megnyitóján kimondta: a Holocaust olyan aljas bűn volt, amelyet magyar emberek követtek el magyar emberek ellen. Varnai Shorer asszony csalódott volt, amikor az Alkotmánybíróság májusban alkotmánysértőnek ítélte a büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédre vonatkozó módosítását, de – mint hangsúlyozta – tudomásul vette a döntést.

Képalá:

Arab férfi a fal ciszjordániai oldalán Fotó: Reuters

Comments are closed.