NSZ • 2004. június 15. • Szerző: N. Kósa Judit

Ma a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal indítványozza a régi pesti zsidónegyedként ismert Belső-Erzsébetváros ideiglenes területi védelmét, és egyúttal megkezdi néhány különleges értéket képviselő épület egyedi védelmének előkészítését is – mondta el lapunknak hétfőn Varga Kálmán, a KÖH elnöke azt követően, hogy tárgyalt az ideiglenes védelmet kezdeményező ÓVÁS! civil szervezet képviselőivel. A megbeszélésre azután került sor, hogy reggel a civilek ismét demonstráltak egy lebontásra ítélt szecessziós műhely-lakóház, a Holló utca 11. előtt.

A régi zsidónegyed jelenleg érvényes szabályozási tervét – az úgynevezett Madách sétány koncepciót – a kilencvenes évek végén hagyta jóvá a főváros és az örökségvédelmi hivatal. Ennek értelmében a kerület a meglévő épületállomány mintegy harmadát jelölte meg bontandóként, illetve bonthatóként. A terv elfogadása után azonban a terület a világörökség része lett, és megindult egy új műemléki vizsgálat, amely további mintegy 70 épület védelmét javasolta. Ezek közül tucatnyit azonban mára eladott az önkormányzat, többre a bontási engedélyt is kiadták.

Az ÓVÁS! néven szervezetbe tömörülő civilek a hónap elején fordultak a KÖH-höz az ideiglenes védelem érdekében. Varga Kálmán elmondta: a területi védelem elrendelése mellett a párbeszéd kereteit is szeretnék megteremteni, így kerekasztal-beszélgetésre hívták meg az önkormányzatokat, a civileket és a zsidó hitközségek képviselőjét. Az elnök reméli, hogy sikerül megállítani a pusztulást.

–A kerületi önkormányzatnak is az a célja, hogy miközben fejleszti a területet, védje is meg, amit lehet – mondta kérdésünkre Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere, hozzátéve, hogy akár a szabályozási terv módosítását is elképzelhetőnek tartja. Olyannyira, hogy a korábban bontásra ítélt Rumbach utca 10. esetében már a ház fennmaradása mellett döntöttek. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: mivel az állam nem tud segíteni, csak akkor érhetnek célt, ha más forrásból tudnak pénzt szerezni. Ezért kezdeményezték a kapcsolatot Párizs III. kerületével és a Sorbonne szakértőivel. Azt remélik, segítségükkel sikerrel indulhatnak uniós pályázatokon. Egy másik útnak a hasonló gondokkal küzdő belső pesti kerületek szövetkezése kínálkozik.

3 hozzászólás to “Védett lesz a zsidónegyed”

 1. amichay

  Bár sokra értékelem amit Párizsban csináltak a városrehabilitációval kapcsolatban, attól tartok, hogy nem szükséges külföldi, szellemi támogatás onnan, hogy felismerjük, mi a célravezetõ eljárás a pesti zsidónegyeddel kapcsolatban. Persze, kellemes dolog Párizsba utazgatni ezzel az ürüggyel, de az már kérdéses, hogy mennyire lenditi elõre a városrész újjászületését.

 2. amichay

  Az épitészfórumon megjelent a negyed rehabilitációjával kapcsolatos tanulmányom, akit érdekelnek a megoldás lehetõségei is…

  http://www.epiteszforum.hu

 3. Weisz bacsi

  miert akartok megtartani vagy ujra felalitani egy guettot ?