Forrás: Klubrádió

Folytatódik a kétnapos konferencia Iránban a zsidók második világháborús lemészárlásáról. A szervezők megfogalmazása szerint a tegnap kezdődött konferencia célja a holokauszt valóságtartalmának megállapítása.

Harminc országból, köztük hazánkból is, több mint hatvan “kutatót” hívtak meg az iráni kormány által rendezett konferenciára. Manusehr Mottaki külügyminiszter megnyitóbeszédében elmondta, hogy az értekezlet célja nem a holokauszt tagadása vagy bizonyítása, hanem az, hogy európai kutatók kifejthessék álláspontjukat e történelmi jelenségről.

A teheráni hatóságok a konferencia külföldi meghívottainak nevét sokáig titokban tartották, a sajtó mégis megtudta több résztvevő nevét. Köztük van két francia: Robert Faurisson, akit már többször elítélt a francia igazságszolgáltatás a holokauszt tagadásáért, és Georges Thiel, aki a tanácskozáson “óriási hazugságnak” nevezte a holokausztot. Jelen van az amerikai David Duke louisianai republikánus képviselő, volt Ku Klux Klan-vezető, aki botrányosnak nevezte, hogy a holokausztról nem lehet szabadon vitatkozni.

Az iráni elnök -aki úgy tartja, hogy a második világháborús zsidóirtás “mítoszát” a zsidók és az európaiak túlozták el Izrael létrehozásának alátámasztására- a konferencia meghirdetésével nemzetközi felháborodást váltott ki.

Élesen elítélte a konferenciát Izrael, az Egyesült Államok, Németország és a mintegy 25 ezer lelket számláló iráni zsidó közösség.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerint a rendezvény a zsidókkal és Izraellel szemben táplált gyűlölet mértékét bizonyítja. Felszólította a világ országait, hogy határolódjanak el Irántól és a konferencia minden résztvevőjétől.

Comments are closed.