Forrás: Mazsihisz

Megemlékezést tartottak a II. világháború magyar zsidó mártírjainak budapesti Wesselényi utcai emlékművénél az Emanuel Alapítvány rendezésében vasárnap.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor minden harmadik áldozata magyar volt

Forrás: Ma

2008. július 6.

Minden év júliusának első vasárnapján együtt emlékezünk mártírjainkra – mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója, az alapítvány titkára a 11 éve felavatott emlékparkban.

A holokauszt 600 ezer magyarországi áldozatának emlékére rendezett ünnepségen Verő Tamás rabbi egyebek között arról beszélt, hogy a magyar hatóságok annak idején együttműködtek a németekkel, s az auschwitz-birkenaui haláltábor minden harmadik áldozata magyar volt.

Az ünnepségen megemlékezett az áldozatokról Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet. Kiemelte annak jelentőségét, hogy hatvan évvel ezelőtt létrejött Izrael Állam.

A megemlékezésen részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Suchman Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője és Schneider Márta, a Kulturális Minisztérium államtitkára. Az Emanuel Alapítvány célja a zsidó kultúra, oktatás segítése.

Comments are closed.