Forrás: HETEK

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) levélben ítélte el a soproni katolikus pap bántalmazását, álláspontja szerint az eset a magyar társadalom morális válságára figyelmeztet.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató a levélben kifejezte megdöbbenését, és együttérzését Erdő Péter bíborosnak – mondta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

“Mélységesen elítéljük ezeket az erőszakos cselekményeket, amelyek rávilágítanak a magyar társadalom morális válságára” – írták a szövetség vezetői.

A Mazsihisz elöljárói egyúttal azt is megfogalmazták: szükséges az egyházak együttműködése annak érdekében, hogy “az erkölcsi nevelés megerősítésével, a vallásos emberek összefogásával gátat szabjanak az erkölcsi süllyedésnek, hogy a szeretet és a béke uralkodjon az emberek között”.

A rendőrség közlése szerint három ittas fiatal még május 31-én bántalmazta a katolikus papot Sopronban. Az eset a Biblia éve keretében tartott rendezvényen történt, a szentírás 24 órás felolvasásának idején. Éjfél előtt a soron következő felolvasó pap füstszagra lett figyelmes. A mögé került fiatalok cigarettával meggyújtották a zakójának hátát, a lelkészt leköpték és meg is ütötték.

Az elkövetőket a rendőrség elfogta, az ügyben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indítottak eljárást.

(MTI)

Comments are closed.