Forrás: Magyar Hírlap

Mélységes megdöbbenéssel és felháborodással olvastuk a június 9-i keltezéssel megjelent Der Spiegelt. A német hetilap ismét a magyarországi szélsőjobb előretörésével fenyeget, és szélsőséges gondolatok terjesztésével vádolja lapunkat. A Magyar Hírlap tiltakozik, és helyreigazítást kér.

A csalódottak felkelése címmel riportot közölt a Der Spiegel a Magyar Gárda Szeged melletti majálisáról. A hamburgi hetilap bevezetőjében hangoztatta: az erőszakra kész szélsőjobboldal félkatonai gárdát hoz létre, a zsidók és a cigányok ellen uszít, és eközben alig talál ellenállásra: az ellenzék és az egyház hallgat. A Der Spiegel emlékeztetett arra is, hogy a gárda az elmúlt hónapokban a budai várban és a Hősök terén tette le az esküt “a hazára, a szülőföldre és a népre”. A gárdisták – mint írta – uszítanak a zsidók és a cigányok ellen. Az újság a magyar származású osztrák publicistát, Paul Lendvait is idézte, aki szerint a gárda csak “a jéghegy csúcsa”.

A cikk szerzője, Marion Kraske nem kímélte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét sem. Orbánt populista politikusnak festi le, aki minden eszközt megengedhetőnek tart a hatalom megszerzéséért. Lapunkat a cikk az orosz Pravdához hasonlítja. A német hetilap szerint Bayer Zsolt publicisztikája, amely a Magyar Hírlap hasábjain jelent meg márciusban, jó példa rá, milyen gyorsan megváltozhat a hangulat egy civilizált országban.

Az újság idézte Vásárhelyi Mária szociológust, aki szerint a “gulyásfasiszták” már hosszú ideje nemcsak a legszélsőjobboldalibb vizeken halásznak, hanem népi jelszavaikkal elérik a “teljesen normális polgárokat” is. A kiközösítés és a gyűlölet a lakosság széles rétegeiben “szalonképessé” vált – vonta le a konklúziót Vásárhelyi.

Miközben a Der Spiegel Magyarországért aggódik, a német ajkú országokban reneszánszát éli a szélsőjobb. A német neonáci párt például saját államfőjelöltet indít a jövő évi elnökválasztáson. A szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) küldöttei nagy többséggel döntöttek amellett, hogy szövetségesükkel, a Német Népi Unióval (DVU) összefogva önálló jelöltet indítanak a jövő májusi elnökválasztáson, mégpedig a hivatalban lévő államfővel, Horst Köhlerrel szemben.

Ausztriában is működnek szélsőjobboldali szervezetek, mint például a Kärntner Heimatdienst. A “karintiai hazaszolgálat” működése miatt már az EU is megintette Ausztriát. Mindeközben Svájcban is tombol a szélsőjobb. Elegendő aláírás gyűlt össze az alpesi köztársaságban ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki a minaretek építésének megtiltásáról – közölték a nacionalista szervezők. Ha az igen szavazatok győznek, belefoglalják a svájci alkotmányba a minaretek építésének tilalmát.

MH-összeállítás

Comments are closed.