Forrás: Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) levélben ítélte el a soproni katolikus pap bántalmazását, álláspontja szerint az eset a magyar társadalom morális válságára figyelmeztet.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató a levélben kifejezte megdöbbenését, és együttérzését Erdő Péter bíborosnak – mondta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense hétfőn az MTI-nek.

„Mélységesen elítéljük ezeket az erőszakos cselekményeket, amelyek rávilágítanak a magyar társadalom morális válságára” – írták a szövetség vezetői.

A Mazsihisz elöljárói egyúttal azt is megfogalmazták: szükséges az egyházak együttműködése annak érdekében, hogy „az erkölcsi nevelés megerősítésével, a vallásos emberek összefogásával gátat szabjanak az erkölcsi süllyedésnek, hogy a szeretet és a béke uralkodjon az emberek között”.

A rendőrség közlése szerint három ittas fiatal még május 31-én bántalmazta a katolikus papot Sopronban. Az eset a Biblia éve keretében tartott rendezvényen történt, a szentírás 24 órás felolvasásának idején. Éjfél előtt a soron következő felolvasó pap füstszagra lett figyelmes. A mögé került fiatalok cigarettával meggyújtották a zakójának hátát, a lelkészt leköpték és meg is ütötték.

Az elkövetőket a rendőrség elfogta, az ügyben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indítottak eljárást.

**************************************

„Nagy fájdalom számunkra, hogy megtámadták az Örökkévaló szolgálatában eljáró egyházuk lelkészét.”

Dr. Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgató levele Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érseknek

Igen Tisztelt Bíboros Prímás Úr!

Mély megdöbbenéssel és szomorúsággal értesültünk arról, hogy az egyre erőszakosabb közélet újabb szörnyű megnyilvánulásaként a soproni szabadtéri huszonnégy órás Biblia-felolvasás közben három szélsőséges, minden erkölcsi gátlást nélkülöző személy megtámadta az Örökkévaló szolgálatában eljáró egyházuk lelkészét.

Nagy fájdalom számunkra, hogy az elmúlt évek atrocitásait folytatva, amelyek gyakran érték a vallásos zsidó embereket, most már a katolikus egyház lelkészeit is támadások érik, éppen akkor, amikor igyekeznek a Bibliát, a szeretet üzenetét közvetíteni embertársaik felé.

Mélységesen elítéljük ezeket az erőszakos cselekményeket, amelyek rávilágítanak a magyar társadalom morális válságára.

Ezen esemény is szükségessé teszi azt, hogy folytassuk a korábbi együttműködésünket annak érdekében, hogy az erkölcsi nevelés megerősítésével, a vallásos emberek összefogásával gátat szabjunk az erkölcsi süllyedésnek, országunk valamennyi tagjának felemelése érdekében, hogy a szeretet és a béke uralkodjon az emberek között.

Őszintén reméljük, hogy a jövőben egyetlen egy vallásos embernek sem kell félnie az ilyen és ehhez hasonló támadásoktól, és ennek reményében kérjük Önre és egyházuk valamennyi tagjára az Örökkévaló áldását.

Budapest, 2008. június 4.

Tisztelettel:

Dr. Feldmájer Péter elnök

Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató

Forrás: Népszava, Mazsihisz

Comments are closed.