Forrás: HETEK

Egészséges Fejbőr, Romantikus Erőszak, Oi-kor, PFSZ. Szélsőjobboldali rendezvények elmaradhatatlan fellépői, akik számára az ideológia legalább annyira fontos, mint a zene.

A Hollán Ernő utcai jegyirodát ért Molotov-koktélos támadás kiváltó oka az volt, hogy az iroda dolgozója nem tudott jegyet adni egy vevőnek a Hungarica nevű zenekar koncertjére. A vevő szerint az eladó lefasisztázta őt, az eladó szerint viszont a vevő kezdett el zsidózni, mivel a jegyirodában nem ismerték a Hungaricát.

A kevéssé ismert – és néhány felvételét meghallgatva szerény képességűnek mondható – Hungarica együttes érdekessége, hogy énekese – bizonyos Sziva Balázs – egyszersmind a Romantikus Erőszak nevű formáció frontembere is. A Romantikus Erőszak a szélsőjobboldal egyik kedvenc zenekara. Alapító tagjai a jó nevű budai Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói voltak, az első koncertet 1994-ben adták a Nemzeti Front társaságában. “Ebben az időszakban maga a magyarországi szkinhed mozgalom is igen erős volt, szinte minden hétvégére jutott egy koncert vagy valamilyen találkozó” – idézik fel a kezdeteket saját honlapjukon.

2004-ben már a politika fősodrában találjuk a zenekart, mikor is a Szabadság téren az Erzsébet-híd elfoglalásának második évfordulójára megrendezett Ébredés Napja elnevezésű rendezvényen koncerteztek.

2007. október 23.-án szintén a Szabadság téren léptek fel, ezúttal a Magyar Önvédelmi Mozgalom szervezésében. A felvezető műsorszámban Tomcat és barátai afféle “nemzeti Heti hetest” adtak elő, melyben többek között elhangzott ez is: “Felháborító, hogy a rendszerváltás nevű folyamat Magyarországon úgy zajlott le, hogy egy kommunista se lógott. Például Péter Gábor sem, aki Eisenberger Benjámin néven született, és természetes halállal halt meg a kilencvenes évek végén, és nem úgy, hogy bárki felakasztotta és kibelezte volna, és beleivel a családtagjait is megfojtotta volna” (Molotov-koktél-parti, Hetek, 2007, október 25.)

A Romantikus Erőszak – amely “tizenöt éve szolgálja a nemzeti radikalizmus szent ügyét, és száz százalékig magyar” – utolsóként a “Fegyverbe, fegyverbe!” refrénű dalt adta elő, s mint emlékezetes, a Toroczkai László és Budaházy György vezette tömeg még aznap este valóban összecsapott a rendőrséggel.

A zenekar a műfaj “nagy öregjeként” tekint az Egészséges Fejbőr és az Oi-kor nevű formációkra, és ezt erősíti, hogy szélsőjobbos honlapokon az év eseményeként aposztrofálták az Egészséges Fejbőr – Oi-kor – Romantikus Erőszak koncertet. (Az Oi! a neonáci szkinhed mozgalom szimbolikus felkiáltása.)

Az Egészséges Fejbőr honlapjára kattintva a témában járatlanok számára is szembeötlő a horogkeresztre emlékeztető EF logó, de ettől függetlenül is köztudott, hogy az egyik legismertebb szkinhed zenekarról van szó. A szkinhedek antiszemita, rasszista, idegengyűlölő ideológiája úgyszintén közismert, mint ahogy az is, hogy önálló koncerteken kívül rendszeresen megjelennek a Magyar Gárda, a Nemzeti Őrsereg, a Jobbik, a MIÉP, a Magyar Önvédelmi Mozgalom és más szélsőjobboldali szervezetek politikai rendezvényein.

A szélsőjobbos zenekarok között jelentős az átjárás: a Romantikus Erőszak gitárosa például tíz éven át pengette a húrokat az Egészséges Fejbőrben, de megfordult a PFSZ nevű együttesben és közreműködött Sárdy Barbara szólólemezén is.

Sárdy Barbara a MIÉP “házi” sztárja, 2006-ban a MIÉP-Jobbik jelöltjeként indult a választáson is. Férje, Papp Gyula, a P. Mobil egykori billentyűse a párttól eltávolodott Nagy Ferót pótolta. A Jasszer Arafat alapította Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és a saját, PFSZ nevű zenekara közötti összefüggést Papp egy korábbi Hetek-cikkben visszautasította, és azt mondta: zenekara teljes neve: Pilis Feletti Szél.

Sárdy Barbara előadói mivoltán túl a HAMASZ alelnöke is. A HAMASZ a Hazafias Magyarok Szövetsége, melynek alapító-elnöke – a többek között antiszemita újságcikke okán hírhedtté vált – ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, a MIÉP egykori alelnöke, aki tavaly helyszínt biztosított templomában a holocausttagadó David Irving történész fellépése számára.

Szintén a szélsőjobbos zenekarok élvonalába sorolható a Titkolt ellenállás, amely az előbbiekhez képest is nyíltabban felvállalja antiszemitizmusát. Legutóbbi lemezük, a Fehér törvény egyik dala a Holokamu. A zenekar célja – saját bevallásuk szerint – az árja Magyarország megteremtése.

A tavaly októberi Szabadság téri rendezvényen “Sieg heil”-t üvöltöző, karlendítő közönség előtt fejtette ki énekesük, hogy a Holokamu című dallal “ingoványos talajra érkeztünk, ami miatt már komoly írók kerültek a sittre, csupán azért, mert mertek gondolkozni, hogy volt vagy nem.”

Comments are closed.