Forrás: Mazsihisz

A Mazsihisz Síp utcai dísztermében először a Budapesti Zsidó Hitközség tartotta meg közgyűlését Streit Sándor elnök megnyitója után Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató ismertette a BZSH 2007. évi zárszámadását, és a 2007. évi költségvetés tervezetét.

Sessler György a BZSH Számvevő és Számvizsgáló Bizottságának elnöke az írásban is megküldött észrevételeket kiegészítette és ismertette. A vitában hozzászólt Kálmán Kálmán a Dohány utcai zsinagóga elnöke. A BZSH Közgyűlésének berekesztése után az elnöklést dr. Feldmájer Péter vette át és megnyitotta a MAZSIHISZ közgyűlését. A napirendi pont fontosságának mindenki a tudatában volt, ennek is köszönhető, hogy végül is 91 küldött jelent meg.

A küldöttek két fontos kiegészítés fűztek a MAZSIHSIZ alapszabályához, ez egyik az ifjúsági csoport létrehozását teszi lehetővé, a másik pedig a Magyar Zsidó Kongresszust állította fel. A jelenlévők már korábban kézhez vehették az indítványokat és azok részletes indoklását. Ezekben az anyagokban dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke részletesen elemezte e magyarországi zsidóság szervezeti felépítését és továbbfejlesztések lehetséges irányait. Ezeknek az egyik legfontosabb tanúságaként azt jelölte meg, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy az ifjúság részt vegyen a szervezett hitéletben, és, hogy lehetőséget adjunk az összes zsidó szervezetnek az együttműködésére. Szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy a MAZSIHISZ kötelessége a párbeszéd terepének a megteremtése, az, hogy kialakuljanak azok a formális keretek, amelyek alapján együtt tisztázhatók a jövőbe vezető lépések.

Deutsch László főrabbi éles támadást intézett a tervezet ellen azt állítva, hogy a Rabbitestület nevében szól, és hangsúlyozta, hogy nem járulnak hozzá ahhoz, hogy olyan szervezetek is részt vehessenek egy döntési joggal nem bíró tanácskozó testületben, amelyek nem a Sulchan Aruch alapjain állnak. Az alapszabály tervezett módosítását maximális támogatásáról biztosította Schőner Alfréd főrabbi, az Or-Zse rektora, hangsúlyozta, hogy senkinek sincs joga különbséget tenni a zsidó emberek között és mindenkivel szóba kell állni, különösen fontosnak tartotta azt, hogy a zsidó ifjúságot bevonják a közösségi munkába.

Hangsúlyos elemet kapott a zsidó ifjúsági szervezetekkel való együttműködés fontossága. Engländer Tibor ezzel kapcsolatos felszólalásában kiemelte ennek jelentőségét, mondván: „A fiataloknak nem kell megköszönniük semmit, nekünk kell megköszönnünk, hogy van kiket támogatnunk.”

A többi felszólaló, köztük Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Streit Sándor BZSH elnök is támogatta az alapszabály tervezet módosítását. A vita lezárása után zárszavában a MAZSIHSIZ elnöke hangsúlyozta, hogy történelmi döntést hozhat a közgyűlés, olyat, amely nem érinti a MAZSIHISZ történelmi – egyház jellegét, nem érinti a vallási integritását, ugyanakkor a MAZSIHISZ megalakulása óta ez a legjelentősebb szervezeti változás, amelyet a MAZSIHSZ-en kívüli szervezetek már régen várnak. Természetesen a Magyar Zsidó Kongresszus létrehozása csak lehetőséget ad mindenkinek a közös ügyek megbeszélésre, de az , hogy ezzel a lehetőséggel a többi szervezet, zsidó csoport élni fog-e vagy nem, már nem a MAZSIHISZ-en múlik.

Ezt követően a közgyűlés Deutsch László főrabbi ellenszavazatával, és néhány tartózkodással az előterjesztést elfogadta.

Zoltai Gusztáv és Sessler György előadásában a közgyűlés tájékozódhatott a 2007. évi költségvetésről és annak részleteiről. Ezt a harmadik napirendi pont, a 2008- évi költségvetésről szóló határozathozatal követte. A közgyűlés mindkét napirendi pontban elfogadó határozatot hozott. Ugyanígy a 4. napirendi pont tekintetében is sikerült eredményesen eljárnia a közgyűlésnek, miszerint egy berettyóújfalui ingatlan 2/3-részét, mely a Mazsihisz tulajdona, elidegenítheti a Szövetség, és az ügymenetben való képviseletre Zoltai Gusztávot hatalmazta fel.

Természetesen a közgyűlés nem mehetett el szó nélkül a jelenkor antiszemita megnyilvánulásai mellett. Felszólalások követtek felszólalásokat, hogy mit kellene, mit lehet tenni ezek ellen a jelenségek ellen. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi kezdeményezésére határozat született arról, hogy a Mazsihisz levélben hívja fel a Keresztény Zsidó Tanácsot, hogy foglaljon állást a kialakult helyzetről.

Suchman Tamás képviselő úr felszólalásában bejelentette, nemzetközi normakontrollt kér, hogy megállapítást nyerhessen, megfelelő-e az Alkotmánybíróság eljárása a gyűlöletbeszéd törvényt illetően.

A kezdeményezéseket és a felszólalásokat a közgyűlés megelégedettséggel fogadta, és azokat támogatásáról biztosította.

A MAZSIHISZ elnöke kiemelve a lezárt zsidó temetők gondozásának nehézségeit rámutatott arra, hogy mindenkinek erkölcsi kötelessége az ősök nyughelyének rendben tartása. Javasolta ezért, hogy a MAZSIHISZ közgyűlése kérje fel Suchman Tamást, hogy külön megbízottként kísérje figyelemmel a temetők sorsát. A jelenlévők a javaslatot egyhangúan elfogadták.

A közgyűlést hagyományosan ima zárta, melyet Róna Tamás rabbi vezetett.

Mazsihisz közgyűlés, 2008. március 30. / 5768. Ádár II. 23.

Mazsihisz news

Comments are closed.