Forrás: Mazsihisz

A BZSH Hegedűs Gyula utca körzetében, vagy közismertebb nevén: a „Csákiban” – Tu bisvátot mindig az ünnep konkrét napján ünneplik meg, még akkor is, ha az hétköznapra esik.

Idén is így tettek, a fél ötkor kezdődő minchá imá előtt már jóval nagy mozgolódás volt a templomban, a törzstagok mellett számos középkorú és családos ember is eljött a zsidóság egyik leggyümölcsözőbb és szeretetreméltóbb ünnepére.

Miután a nagyzsinagógában Lőwy Tamás főrabbi vezetésével elmondták a délutáni imát, a közösség tagjai felvonultak az első emeleti kultúrterembe: „Most felmegyünk, megesszük a gyümölcsöket és aztán újra lejövünk elmondani az esti imát, hirdette ki az est forgatókönyvét Zoltai Gusztáv körzeti elnök.

Felérkezésünkkor már sok-sok színben pompázott a nagyterem, narancsok, mandarinok, ananászok és aranymazsola halmok mellett még egy igen impozáns egész ananász is feltűnt. Az ilyenkor szokásos 15 féle gyümölcs kis műanyagtányérokon és svédasztalszerűen kitéve is várta, hogy megáldják és aztán persze elfogyasszák. Minden tányér egy-egy kész gyümölcskompozíció volt, amelyekre öröm volt ránézni. Ilyen lehet a vegetáriánus mennyország.

A hívek komótosan, de azért a közelgő étkezéstől kellőképpen motiválva cammogtak föl és foglalták el helyüket a szépen megterített asztaloknál. Simán megtelt a nagyterem, amelynek hosszú asztalainál jó étvágyú emberek vetettek csábos és vágyakozó pillantásokat az előttük elterülő gyümölcssokaságra. Ez amolyan jellem és akaratpróba is volt egyben: először jött a beszéd, aztán áldás és csak utána gyümölcsevés.

Zoltai Gusztáv körzeti elnök köszöntőjében örömmel konstatálta, hogy milyen sokan jöttek el Pest legnagyobb körzetének ünnepségére. Ezen kívül felhívta a hívek figyelmét, hogy hétköznap is van ima és kérte, azon is legalább ilyen szép számban jelenjenek meg. Lőwy Tamás főrabbi ünnepi tanítása kezdetén köszöntötte a megjelent híveket, majd dróséjában Tu bisvátról és annak üzeneteiről tartott előadást.

A gyümölcsök elfogyasztása előtt néhányan biztos ami fix alapon megszámlálták, hogy tényleg 15 féle gyümölcs van a tányérjukon-elvégre Magyarországon vagyunk, ahol 2X2 néha 5 és nehogy már a gyümölcsöket is nettósítsák. Szerencsére azonban mindenkinek kijött a megfelelő számú gyümölcs, sőt még repetázni is lehetett.

A gyümölcsök érdekes dolgokat és témákat hoznak ki az emberekből: az egyik résztvevő úr a tányérokon fellelhető datolya tápanyagtartalmát dicsérte:

– A sivatagban 8 datolya elég egy napra.

– Víz nélkül? – kérdezett közbe valaki, láthatólag beleéve magát a szituációba.

– Nem azért egy kanna víz kell hozzá, de jó sok erőt ad így is!

A közös „gyümölcsözés” után a közösség férfitagjai még levonultak az imaterembe és közösen elmondták az esti imát. Bár kint már sötétedett és túl voltunk a vega vacsorán, de még így is könnyen megtelt az imaterem.

Szilágyi Iván Péter

Mazsihisz news

Comments are closed.