Forrás: HETEK

Dittel Szilvia, Pécsi Tibor

Érdekli-e a diákokat a holokauszt témája? Vagy csupán fanatikus tanárok erőltetik a témát? Ezek a kérdések hosszú ideje foglalkoztatják a Holokauszt Emlékközpontban dolgozó tanárokat, próbaképpen több olyan tematikus tábort is szerveztek a nyári szünetben, amellyel a fiatalok érdeklődését tesztelték. Évek óta tartó munka eredményeként született meg az az egyhetes program, amely a nemzetközi figyelem középpontjába is bekerült, és idén is folytatódna.

Az alapkoncepció szerint a mára eltűnt vidéki zsidóság nyomait kellett felkutatniuk a résztvevőknek. Nem csupán a könyvtárakban, hanem azokon az eredeti helyszíneken, ahol az 1944 tavaszán-nyarán elhurcolt áldozatok éltek. Ezzel azt is igyekeztek felismertetni a résztvevőkkel, hogy a holokauszt nem csupán Auschwitzban, hanem a lakóhelyükön is megtörtént. Az ötnapos program fő témái a következők voltak: az ortodoxia nyomainak felkutatása, azon kevés helyszínek felkeresése, ahonnan a deportáló vonatok nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshoffba mentek. A diákok végigkövették a nyugati halálmenetek útját, a pécsi gettóba is ellátogattak.

Miután a program felkeltette az érdeklődésüket, nem csupán Magyarországról, hanem Izraelből, Dániából, sőt Horvátországból is jöttek a holokauszttal foglalkozó kutatók és tanárok. Egyikőjük, a dán Otto Rühl így nyilatkozott a turnus végén: “Az ITF (a programot támogató nemzetközi szervezet) három fő alapon működik: a holokausztot kutatni kell, emlékezni kell rá, és tanítani kell róla. Ezen a túrán mindhárom dolog megvalósult. Mindez harmóniában egymással és magas színvonalon.”

A Holokauszt Emlékközpont 2008-ban is tervezi egy hasonló program megvalósítását, bár az emlékközpontot üzemeltető közalapítvány anyagi lehetőségei korlátozottak. A szervezők abban bíznak, hogy akadnak majd olyan szervezetek vagy éppen magánszemélyek, akik kézzelfoghatóan is kifejezik támogatásukat a program iránt.

Résztvevők gondolatai a holokausztról

“Azért kell a holokausztról beszélni, hogy az emberek tanuljanak a történelemből, és nem utolsósorban azért, mert legalább ennyivel tartozunk az áldozatoknak.”

“A holokauszt megtörténéséhez sokféle ok vezetett, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna elkerülni a történteket. Ezt kell belátnia mindenkinek, nem megengedni, hogy ilyen történjen, nem becsukni a füleinket. Ráébreszteni az embereket arra, hogy a történelem nem csak úgy történik, hanem mi magunk, az egyes emberek csináljuk.”

“Miért kell beszélni a holokausztról? Nem szabad felejteni. Ez közhely, de igaz. Talán ennek köszönhetően nem történik meg még egyszer.”

“Az ember II. tragédiája.”

“A holokausztról azért fontos tanulni, mert az embereknek tudniuk kell, hogy ember embert gyilkolt egy csepp bűntudattal sem rendelkezve.”

Comments are closed.