Forrás: Mazsihisz

Bizonyára Ön is tudja, hogy adójuk egyik 1%-ával a magyar állampolgárok minden évben valamely egyház segítségére lehetnek. Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik a korábbi években a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége javára rendelkeztek.

Kérjük, támogassa idén is, az egyházaknak felajánlható adójának 1%-ával a Mazsihiszt, a magyarországi zsidóságot.

Technikai számunk:

0358

Magyarországon különböző becslések szerint ma megközelítőleg 80-120 ezer zsidó él, több mint 90%-a Budapesten. A fővárosban mintegy húsz zsinagógában van rendszeres Istentisztelet, és vidéken is egyre többen gyűlik össze minján péntek esténként. A Szövetség fő feladatának tekinti a vallási élet fejlesztését, a szociális segítségnyújtást, a hagyományőrző oktatást.

Az 1989-es rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött a magyarországi zsidóság életében. Az állami korlátok eltűnése visszaállította a vallási élet szabadságát. A zsinagógai élet élénkülő közösségi kapcsolatokat teremtett: újra előtérbe került a tanulás (talmud-tóra,), a szociális gondoskodás, egymás emberi-erkölcsi segítése.

A magyarországi zsidó kultúra különösen gazdag, színes és érdekes. Tradíciónk eredete a honfoglalás idejére nyúlik vissza. A XIX. századtól a zsidóság lehetőségeket kapott a polgári életre, a társadalomba való beilleszkedésre, anélkül, hogy vallását fel kellett volna adnia. Jelentős tudósokat, orvosokat, írókat, a gazdaságot építő személyiségeket, művészeket adott e közösség Magyarországnak. Közös történelmünk mélypontjai közül a holocaust a legfájóbb számunkra, melynek során 600 ezer magyar zsidót gyilkoltak meg.

A vallási élet újra felvirágoztatása, a zsidó kultúra terjesztése, a világ zsidóságával való kapcsolatok erősítése a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége fő feladata.

A Mazsihisz képviseli a magyarországi zsidóságot a nemzetközi zsidó szervezeteknél többek között a Zsidó Világkongresszusnál (WJC), az Európai Zsidó Kongresszusnál, A Claims Conference-nél, a Joint-nál és a Szochnutnál.

Köszönjük figyelmét és támogatását!

Szeretettel és üdvözlettel:

Dr. Feldmájer Péter elnök

Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató

Mazsihisz news

Comments are closed.