Forrás: HETEK

Érdekli-e a diákokat a holokauszt témája? Vagy csupán fanatikus tanárok erőltetik a témát? Ezek a kérdések hosszú ideje foglalkoztatják a Holokauszt Emlékközpontban dolgozó tanárokat, próbaképpen több olyan tematikus tábort is szerveztek a nyári szünetben, amellyel a fiatalok érdeklődését tesztelték. Évek óta tartó munka eredményeként született meg a “csillagtúra” elnevezésű egyhetes program, amely a nemzetközi figyelem sugarába is bekerült, és idén is folytatódna.

Az alapkoncepció szerint a mára eltűnt vidéki zsidóság nyomait kellett felkutatniuk a résztvevőknek. Nem csupán a könyvtárakban, hanem azokon az eredeti helyszíneken, ahol az 1944 tavaszán-nyarán elhurcolt áldozatok éltek. Ezzel azt is igyekeztek felismertetni a résztvevőkkel, hogy a holokauszt nem csupán Auschwitzban, hanem a lakóhelyükön is megtörtént. Az öt napos program fő témái a következők voltak: az ortodoxia nyomainak felkutatása, azoknak a kevés helyszíneknek a felkeresése, ahonnan a deportáló vonatok nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshoffba mentek. A diákok végigkövették a nyugati halálmenetek útját, a pécsi gettóba is ellátogattak.

Miután a program felkeltette az érdeklődésüket, nem csupán Magyarországról, hanem Izraelből, Dániából, sőt Horvátországból is jöttek a holokauszttal foglalkozó kutatók és tanárok. Egyikőjük, a dán Otto Rühl így nyilatkozott a turnus végén: “Az ITF (nemzetközi szervezet) három fő alapon működik: a holokausztot kutatni kell, emlékezni kell rá, és tanítani kell róla. Ezen a túrán mindhárom dolog megvalósult. Mindez harmóniában egymással és magas színvonalon.”

A Holokauszt Emlékközpont 2008-ban is tervezi egy hasonló program megvalósítását, bár az emlékközpontot üzemeltető Közalapítvány anyagi lehetőségei korlátozottak. A szervezők abban bíznak, hogy akadnak majd olyan szervezetek vagy éppen magánszemélyek, akik kézzelfoghatóan is kifejezik támogatásukat a program iránt.

Comments are closed.