Forrás: 168 Óra

2008.01.16., 2008. évfolyam, 02. szám

szerző: Erdélyi S. Gábor forrás: 168 Óra

címkék: ajánló, könyv

Nemrégen dicsértem már ebben a rovatban egy Rothot, bizonyos Philipet, aki kemény ellenutópiában tárta fel, miféle választás előtt állt a roosevelti Amerika anno. Most egy másikat ajánlok, Joseph Rothot, az európait, aki németül írt (például a Radetzky-induló című regényt vagy A kapucinus kriptát), a Monarchiában gyökerezett, majd megfutotta „a kretén Niebelungok elől” menekülő értelmiségiek köreit: Bécs és Berlin után Franciaországba, Hollandiába menekült, hiába.

Az osztrák-magyar végvidékről indult ő is. A vágyak, a hajtóerők – láthatóan – keletről hullámoztak nyugatra. Adynak Párizs kellett, nem Pest, nem ez a „Bécs-vorstadti” élet. A Lembergből elkívánkozó ukrán, lengyel, galíciai értelmiségiek csupán a vágy szerényebb tárgyát célozták meg, ami itt volt, errébb, nálunk: Kassa, Pest. Nekik Nyugat.

Joseph Roth e könyve a zlotogrodi járásban játszódik, ahol is a Boszniából idehelyezett, leszerelt tüzéraltiszt, bizonyos Anselm Eibenschütz elnyeri a mértékmesteri állást. Ő ellenőrzi a kocsmákat, vásárokat, boltokat, hogy annyi-e az annyi (súly, űrmérték stb.) Összeakad kofákkal, lótolvajokkal, pénzhamisítókkal és uzsorásokkal, megvesztegetésre kész üzletfelekkel, szépasszonyokkal és udvarlóikkal, csendőrökkel és börtöntöltelékekkel, vagyis a teljes helyi kínálattal. Ő képviseli itt az Államot.

Egy személyben csavar és gépezet. Neki kellene megkülönböztetnie az igazat és a hamisat e tompa és bezápult világban, ő lenne az, akitől függ a mérték, a hitel, a tisztesség. Egyszerű, túlontúl egyszerű, naiv és rafinériák nélküli, egydimenziós ember. Spontán törvénytisztelete szembeállítja egész környezetével. Botlik aztán maga is. És szép lassan tönkremegy bele. A született kisembert a kis hatalom is tönkreteszi. Hát még az olyan, amely betölti a városkát, de még a járást is. Szeretettel és iróniával temeti teremtője, a szerző. A meggyilkolt után a varjú sem károgott.

1939. május 30-án az emigráns író ravatalához Habsburg Ottó is küld koszorút. A búcsúbeszédben gróf Trautmannsdorf az elhunytat, Joseph Rothot a Monarchia hűséges harcosának nevezi, ami miatt a jelen levő Egon Ervin Kisch és a baloldaliak lármásan tiltakoznak. A katolikus ceremónia kezdetén távoznak a zsidók, nincs kaddis.

Kié volt hát Joseph Roth?

(Joseph Roth: A szent korhely legendája. Fordította Kurdi Imre és Szaszovszky József. Kiadta a Scolar Kiadó.)

Comments are closed.