Forrás: Heti Válasz

Ő Császári és Királyi Felsége, I. Ferenc 1792. december 4-én elfoglalta trónját, és ebből az alkalomból – legalábbis szimbolikusan – egy egész pesti városrészt kapott ajándékba: Franzstadtot, azaz a Ferencvárost.

Ebben az időben ezen a területen még jórészt legelők, virág- és zöldségkertészetek voltak, közöttük vályogból épített házak. Az egész városrészben mindössze két épület található az 1838-as árvíz előtti időkből: a Kálvin téri (akkoriban Széna téri) református templom és a mellette álló, hajdani Két Oroszlánhoz címzett fogadó.

Itt, a Belső-Ferencvárosban a Ráday „Kultucca” környékén a kulturális látnivalók (Bibliamúzeum, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Pinceszínház) és a kulináris élvezetek vesznek körül bennünket. Az utca végén a historizmus egyik szép hazai példájaként a Bakáts téri templom tornya nyúlik az égbe. A Középső-Ferencváros napjaink városrehabilitációjának köszönhetően teljesen átalakult.

Az új környezethez nagyszerűen igazodik a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Holokauszt Emlékközpont. A Külső-Ferencvárosban, a Soroksárra vezető út mellett a budapesti élelmiszeripar fellegvára jött létre, erre utal a Húsipari és a Malomipari Múzeum is. Talán az új Lágymányosi hídnak is köszönhetően a kerületet gazdagítja a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház épülete is.

Részletes útleírás és további információk: www.vendegvaro.hu

Ifju György, [email protected]

7. évfolyam 51. szám, 2007.12.20

Comments are closed.