Forrás: hirszerzo.hu

„Politikai engedetlenségi mozgalommal” indult, és politikusok elleni támadásokkal zárult az idei év. Közben volt Gárda-avatás, hídfoglalás, parlamenti bizottsági komédiázás, képviselő pózolt meztelenül egy kereszt előtt. Idézze fel a Hírszerzővel a magunk mögött hagyott év botrányait, képgalériákkal.

Február 2-án fideszes parlamenti és EP-képviselők délelőtt 10 órakor a Parlament felsőházi termében gyűltek össze, majd levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést.

Ezt követően a képviselők – köztük Orbán Viktor – megfelelő szerszámokkal felszerelkezve, kisebb csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. Ha holnapra újból felállítják a kordonokat, a Fidesz ismét elbontja- mondták, de ez végül nem történt meg. A jelen lévő rendőrök egyébként nem akadályozták meg az akciót.

A kordonbontás hírére tüntetők százai érkeztek a Kossuth térre, ahol néhány spontán beszéd hangzott el, majd éjfél körül a rendőrök feloszlatták a még a helyszínen tartózkodó körülbelül ötven embert.

Február 13-ra virradóra sorozatlövő fegyverrel lőttek rákevéssel hajnali fél kettő előtt a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi épületére, a Teve utca és a Róbert Károly körút felől. Személyi sérülés nem történt. A köztársasági őrezred parancsnoka azt mondta, a géppisztolysorozatot „üzenetként kell értelmezni”. A rendőrség előbb egy fekete Volkswagen Golfot keresett, de azóta sem tudni semmit a nyomozás állásáról.

(Nézze meg galériánkat Horn Gyula „űbercikire” sikerült születésnapjáról!)

Horn Gyula 75. születésnapja nem pont úgy sikerült, ahogy a szervezők szerették volna(Fotók: Járdány Bence)

Április 6-án egy 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután három óra előtt azonban a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Az orvos nélküli mentő a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni a beteget, de már nem tudták megmenteni az életét. Sőt az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni a férfin.

A tragédia előtt néhány nappal lépett életbe az új, országos beteg-beutalási rend, ennek kapcsán Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere azt mondta, az idős férfi az egészségügyi reform miatt halt meg. Az elhunyt férfit ellátó orvos és egy mentős között zajló párbeszéd hangfelvételéből végül az derült ki, a hódmezővásárhelyi kórházban el sem látták a betegeket, az orvos pedig azt az utasítást kapta, hogy ne vegyen fel senkit, aki nem az ellátási körzethez tartozik.

Április 16-án csempészés vádjával letartóztatták Földesi Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökét. Később még négy társát fogták el, majd augusztusban- lakhelyelhagyási tilalom mellett- valamennyiüket szabadon engedték. Mivel az alapítvány több vezetője a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott korábban, az ügyben parlamenti vizsgálóbizottság is alakult, a lehetséges nemzetbiztonsági kockázatok feltárására.

A testület meghallgatta többek között Gyarmati Györgyöt, az NBH korábbi megbízott főosztályvezetőjét, az Egy-Másért alapítvány volt kuratóriumi tagját és Galambos Lajost, az NBH nyugalmazott főigazgatóját, Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját, valamint Szilvásy Péter grafológust, és Szilvásy Györgyöt is. A bizottság idei utolsó ülése egyébkéntabszurd komédiába fúlt.

Május 31-i hatállyal Gyurcsány Ferenc felmentette tisztségéből Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt. Távoznia kellett Dobozi Józsefnek, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetőjének is. A megelőző hetekben ugyanis sorra derültek ki rendőrségi botrányok: a Zsanett néven ismerté vált fiatal lány azt állította, öt rendőr közül egy igazoltatás után ketten megerőszakolták.

Elmondása szerint a rendőrök közúti ellenőrzés miatt megállították a Múzeum körúton, majd megfenyegették, hogy elveszik a jogosítványát, mivel szerintük nem volt bekötve a biztonsági öve. A rendőrök először kenőpénzt kértek, majd miután a nő erre nem volt hajlandó, arra való hivatkozással, hogy vérvételre szállítják, beültették egy autóba, és egy elhagyatott mellékutcába vitték. Itt az egyikük megerőszakolta, másikuk pedig orális szexre kényszerítette. Az ügyészség végül decemberben megszüntette az eljárást a gyanúsítottak ellen.

Május 4-én Budapesten a Széna téren egy fegyveres ki akart rabolni egy OTP-fiókot, a rendőrök végül lelőtték. (A tűzharcban két túsz is súlyos sérüléseket szenvedett.) Később a biztonsági kamerák felvételei alapján kiderült, hogy egy helyszínelő rendőr 460 ezer forintot lopott el a bankból. A bíróság egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ugyanebben a hónapban Borsod megyében tucatnyi autópálya rendőrt vettek őrizetbe, vesztegetés gyanújával, miután kiderült, hogy cigarettacsempészekkel álltak kapcsolatban.

Június elején az SVT svéd televízió tényfeltáró műsora azt állította: mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével. A műsor a Gripen-gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását.

A kormány augusztusban bizottságot hozott létre, amelynek novemberi jelentése szerint 2001-ben semmi ok nem volt vadászrepülőgépek beszerzésére, ráadásul a döntéssel kapcsolatban nem volt költségelemezés, nem fogalmazták meg az alapvető – hadműveleti, műszaki és gazdaságossági – követelményeket, nem folyt le közbeszerzési eljárás, és a szerződés szövegezése sem volt megfelelő. Az ellenzéki pártok ugyanakkor azt állítják, a beszerzés jogos és törvényes volt, ellenben a Medgyessy-kabinet 2003-as szerződésmódosítása- amely többek között légi utántöltő képességet rendelt- korrupciógyanús.

A Gripenek értékesítése miatt a svéd, a cseh- Prága is ilyen vadászgépeket vásárolt -, és az amerikai ügyészség is nyomoz. A The New York Times egy cikkében azt állította decemberben, mindkét nagy párt kapott kenőpénzt Magyarországon a beszerzés kapcsán. Magyarországon nem folyik nyomozás az ügyben.

(Nézze meg galériánkat a melegfelvonulásról!)

Mindenki fényképezett mindenkit, majd néhány felvonulót megvertek (Fotók: Járdány Bence)

Június 23-án megverték Kármán Irén újságírót, aki az olajszőkítéssel kapcsolatos bűncselekmények feltárásán is dolgozott. Kármán Irén életveszélyes sérülésekkel került a Szent János Kórházba. Egy horgász riasztotta a rendőrséget és a mentőket, miután rátalált az összekötözött áldozatra a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna-parton. Az újságírót a XX. kerületben támadták és verték meg, megkötözték, majd egy autóba tuszkolták.

A rendőrség később azt nyilatkozta, hogy a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta. Ezt az állításukat azonban többek között egy térfigyelő kamera órájára alapozták, ami szakértők szerint nem bizonyító erejű. A tettesekről azóta sem tudni semmit.

Július 7-én botrányba fulladt a szokásos éves melegfelvonulás. A Jobbik már a rendezvény előtt napokkal bejelentette, hogy kamerázni fogja a résztvevőket. A menet végül hatalmas rendőri erősítéssel kísérve vonult végig a városon, a pár száz ellentüntető tojással dobálta őket. Este azonban szkinhedek több fiatalt is megvertek a Buddha Beach környéki utcákban.

Július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben három rendőrjárőr állította meg Lengyel Zoltán fideszes képviselőt közlekedési ellenőrzés miatt. Lengyelnél nem voltak iratok, ezért a rendőröknek egy országgyűlési képviselőknek szóló parkolási engedélyt mutatott fel,személyi adatainak közlésétől azzal a kifogással zárkózott el, hogy ha ezeket közli, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról.

A későbbi vádirat szerint Lengyel Zoltán ezután élettársát hívta fel telefonon, és kérte tőle, hozza helyszínre az iratait. A telefonbeszélgetés során az intézkedő rendőrökre – általuk jól hallhatóan – súlyosan sértő, lealacsonyító jelzőt használt. A telefonbeszélgetést követően, a váltásparancsnok kérdésére – ezeket a sértő jelzőket rájuk értette-e – Lengyel Zoltán igennel válaszolt, és tegező hangnemben megismételte a sértéseket.

Amikor a váltásparancsnok közölte Lengyel Zoltánnal, hogy azonosítása miatt előállítják, a politikus az indítvány szerint megpróbálta gépkocsijával elhagyni a helyszínt. Ezt követően került sor a testi kényszerre, eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett Lengyel Zoltán ütésétől. A dulakodást követően a rendőrök kihúzták az autóból Lengyel Zoltánt, majd megbilincselve vitték az I. kerületi rendőrkapitányságra. Végül Lengyel Zoltán és a rendőrök is feljelentést tettek.

A politikusról egy hónappal később fotók jelentek meg az Indexen, melyeken Lengyel meztelenül pózol egy feszület előtt. Később az is kiderült, Lengyel Zoltán volt felesége nem volt hajlandó kiköltözni Sáregresen szolgálati lakásából, miután más kapta meg a körzeti orvosi megbízást. A képviselő pedig lánya egyik autóbalesetekor megfenyegette az eset másik résztvevőjét.

(Emlékezzen az októberi „forradalmi hídfoglalókra” galériánkkal!)

Forradalom címén fél napos fogócska a belvárosban (Fotók: Járdány Bence)

Augusztus 25-én a történelmi egyházak is megáldották a Magyar Gárda zászlóját annak megalakulása alkalmából a Várban. A Gárda egyik „anyja” Wittner Mária fideszes képviselő, tiszteletbeli parancsnoka pedig Usztics Mátyás „celebritás” lett, Usztics azóta távozott a Gárda éléről. A helyszínen két-háromezren nézték végig a megalakulást, dea megalakulást hazánkban és külföldön is többen elítélték. A Gárda az ősszel több demonstrációt is tartott, a tatárszentgyörgyi felvonulásukon elhangzott cigányellenes, uszító kijelentéseik miatt az ügyészség feloszlatásukat kezdeményezte.

Szeptember 21-én harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsít társadalmi szervezetek által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban. Az ügy két további gyanúsítottját, Lados Istvánt – Zuschlag János személyi titkárát – és Katus Ferencet szintén előzetesbe helyezték.

AzMSZP-ben válságot okozóZuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni.

Október 12-én érte el a magyar labdarúgás egyik legarcpirítóbb vereségét- Európa-bajnoki selejtezőn kikaptunk Máltán 2-1-re. A máltaiaktól Schembri duplázott, a szépítés Torghellének sikerült, míg Vanczákot az első félidő vége felé kiállították. A magyar csapat- amelyet a sorsolás előtt „természetesen” továbbjutásra esélyesnek tartott mindenki – akkor négy meccs után egy győzelemmel és három vereséggel állt.

A márciusban kinevezett Bozsik Péter október 26-án közös megegyezéssel távozott a szövetségi kapitányi posztról, helyét Várhidi Péter vette át, akivel barátságos meccsen legyőztük az olaszokat, majd novemberben 3-0-ra kikaptunk Moldáviában. A magyar csapat minden idők legrosszabb eredményét produkálva ötödik lett a selejtező csoportjában.

Október 26-án pár órára megbénították a belváros forgalmát, majd ismét szétszéledtek az újabb kormányváltással kísérletező radikáljobbos tüntetők. Bár az Erzsébet hidat nem sikerült blokád alá venni, a hatalmas túlerőben lévő rendőrök mégis hosszú ideig kergették a tüntetőket Budapest utcáin. A rendőrség a tömeges előállítás taktikáját alkalmazta, úgy tűnik sikerrel, délutánra ugyanis rend lett a belvárosban.

Október 30-án reggel előre be nem jelentett doppingellenőrzést tartottak a Kőér utcai uszodában Budapesten. Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó nem tudott elég vizeletmintát adni. Mivel azonban fontos találkozója volt (az egyik fővárosi szállodában Roger Moore várta, aki az UNICEF nagykövetének kérte fel), arra kérte akkor az ellenőröket: kísérjék el a találkozóra. A vizsgálat elmaradása miatt doppingeljárás indult ellene utólag. Kovács Ágnes szerint azonban az ellenőrök azt mondták: nyugodtan elmehet. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke később ezt tagadta. Kovács Ágnes végül egy későbbi vizsgálaton már tudott elég mintát produkálni, ez a teszt negatív lett. A Nemzetközi Úszószövetség egyébként december elején úgy döntött, Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget.

December 11-én négy álarcos férfi megverte Csintalan Sándor volt MSZP-s politikust, a Hír Tv műsorvezetőjét, akinek eltörött a karja, és ömlött a vér a fejéből a mentő kiérkezésekor. A négy támadó a politikus háromezer forintját eltette, és „faszszopó zsidóbérencnek” titulálta Csintalant a verés közben. Az esetet később egy Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű szervezet vállalta magára, amelynek a létezését még vizsgálja a rendőrség.

Négy nappal később Kóka János épülő villájára dobtak ismeretlenek három Molotov-koktélt, amelyek fel is gyulladtak, milliós kárt okozva ezzel. Ugyanezen a hétvégén éles lőszerrel rálőttek Hiller István házára Soroksáron, az épületben senki nem tartózkodott. 18-án az MSZP III. kerületi irodájába dobtak Molotov-koktélt, ez azonban nem robbant fel, és a két támadót- egy 21, illetve egy 29 éves férfit- elfogták a rendőrök.

Hírszerző összeállítás

Comments are closed.