Forrás: Index

A Haaretz című izraeli napilap pakisztáni tudósítója négy lehetséges személyt illetve csoportot sorolt fel, akiknek mind érdekükben állhatott meggyilkolni Bhuttot. Akárki is tette, kilétét igyekszik titokban tartani. A lap szerint erre utal, hogy a merénylő olyan bombát használt, ami felismerhetetlenségig szétroncsolta saját testét, vagyis mindent megtett azért, hogy utólag nehéz legyen azonosítani és így kapcsolatrendszerét feltérképezni.

Bhutto gyilkosa lehet valamelyik al-Kaida közeli szélsőséges iszlamista szervezet. A tálibokkal szövetséges milíciák kifejezetten erősek az afgán határ környékén a pakisztáni oldalon is. A fundamentalisták jobban tarthattak Bhutto esetleges választási győzelmétől mint a most hatalmon lévő Musarraftól. Bhutto nyugat-barát elkötezettsége közismert.

A támadást egy külföldi titkosszolgálat vagy militarista csoport is elkövethette. A Pakisztánnal évtizedek óta viszályban lévő India érintettsége tűnik a legkézenfekvőbbnek. Ha a merénylőt Indiából mozgatták, akkor a cél Pakisztán lejáratása, a káosz mesterséges gerjesztése lehetett. Egy meggyengült Pakisztán elsősorban a Kasmír miatt folyamatosan aggódó Indiának lehet érdeke.

Pervez Musarraf elnöknek is lehetett oka a gyilkosságra. A januári választások egyik nagy esélyese volt az ellenzék népszerű politikusnője. Megölésével a legfontosabb rivális tűnt el.

Hasonló lehetett az indítéka Naviz Sarif ellenzéki vezetőnek. Ő korábban éppen Bhuttot követte a miniszterelnöki székben és élen járt a család elleni korrupciós eljárások szervezésében. Bhutto férjét éppen az ő idejében ítélték börtönre. Sarif és Bhutto ugyan kibékültek az elmúlt hetekben, de a januári választásokra ismét riválisok lehettek volna.

2 hozzászólás to “Kik ölhették meg Bhuttót?”

  1. Viola Zoltán

    Én nagyon sajnálom őt. Különben, amilyen nőgyűlölő az iszlám, szerintem minden egyéb indok nélkül is megölhették pusztán amiatt is, mert nem férfi.

  2. Gavriel Zeevi

    גבי זאבי
    Hozzátenném, hogy Benazir Bhutto igen érdekes figura volt a történelem szinpadán, általában is, és Izrael szempontjából is. Apja miniszterelnök, akit kivégeztek, ő maga kétszer miniszterelnök – nő létére – egy muzulmán országban, ahol nőtársai egy része még nem meri levetni a csadort. Ő maga a neveltetésében, a világnézetében teljesen világi – az iszlám világban ritka! -, de szerencsésen egyesítette Oxfordot és Cambridget Karachival. Sikerült tömegeket állítania maga mögé egy világi pártba egy óriási iszlám országban, ahol az iszlám legfanatikusabb áramlatai harcolnak véres erőszakkal egymás ellen, és az uralomért. Karizmatikus egyéniség volt, bátor, és méghozzá szép nő. Nyiltan kijelentette a TV-ben, hogy harcolni fog a szélsőséges fanatikusok és az iszlám terror ellen – ezzel minden merénylőnek kesztyűt dobott. Két hónappal ezelőtt találkozott Izrael ENSz-követével, Dani Gillermannal, és más alkalommal Simon Peresszel. Kijelentette előttük, hogy nagyra értékeli Izraelt, és megválasztása után – ami alig volt kétséges – Jeruzsálembe fog jönni, és normalizálni fogja a diplomáciai viszonyt a két állam között. Mondani sem kell, mit jelentett volna a zsidó államnak – a baráti Törökország után – most egy ilyen hatalmas, és atomfegyverrel rendelkező iszlám államot partnerként tudni.
    Bhutto nélkül a pártja nem létezik, szétesik. A Pakisztánban mozgolódó 100-150 különböző nemzetközi – Talibán, Kaida, és egyebek, – és lokális, törzsi fanatikus csoport most újult erővel fog harcolni az ország és az atomfegyver feletti uralomért. Új, az eddigieknél is nagyobb veszély fenyegeti Ázsia stabilitását.