Forrás: Népszava

Nyugodt, építkező lesz a 2008-as év – ígérte tegnap a kormányfő. Gyurcsány Ferenc a 2007-es esztendőt értékelve kiemelte, hogy bár brutális nyomás nehezedett a kormányra és a kormánypárti képviselőkre, a koalíciós pártok frakcióiból senki nem lépett ki, a kabinet lényegében elérte, amit eltervezett.

A miniszterelnök jó hangulatban értékelte az évetFotó: Szalmás Péter Az elmúlt másfél év munkája sikeres volt, amit a kormány eltervezett, azt lényegében elérte. Így summázta évértékelésén 2007-et a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint egy nem könnyű út legnehezebb szakaszán van túl az ország. Bár nem nevezte meg, többször bírálta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, illetve a jobboldali pártot. Azt mondta, a magyar közélet szereplői között egyetértés van abban, hogy erősebb Magyarországot akarnak. De „csalfa szirénhang” lenne azt mondani az embereknek, hogy ez lehetséges anélkül, hogy ezért mindenki erőfeszítést tenne.

A költségvetési kiigazítások kapcsán arról beszélt, hogy a reálbérek ugyan valóban csökkentek 4-5 százalékkal, de a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal nagyobb lett, mint 2001 végén volt. Ha ez szociális válság, akkor 2001 maga volt a „nemzethalál, pedig a jövő akkor éppen elkezdődött” – utalt a Fidesz egyik korábbi választási szlogenjére.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy a kabinet a mögötte álló parlamenti támogatást döntésre változtatta, a koalíciós pártok frakciójának létszáma nem csökkent, a kormány politikájával szemben nem jelent meg alternatíva. Sikeresnek értékelte a felsőoktatás, a közigazgatás és az egészségügy átalakítását. Utóbbival kapcsolatban kiemelte: „brutális nyomás nehezedett a kormányra”, amelyet ilyen szervezetten még nem támadtak, és ennyire nyilvánvalóan még nem fenyegettek meg képviselőket sem.

Ez az igazi rendszerváltás az egészségügyben – mondta az egészségbiztosítási törvény elfogadását értékelve, hozzátéve, hogy ezzel megszűnt az egészségügy „államszocialista” jellege. Már nem a betegek keresik az orvosok, a kórházak kegyeit, hanem épp fordítva. A kormányfő közölte, a kabinet mindent megtesz azért, hogy a következő hónapokban eloszlassa a törvényről kialakult számos tévhitet. Arra a kérdésünkre, hogy ő adja-e a kampányhoz az arcát, kijelentette, fegyelmezetten azt teszi majd, amit a kommunikációs szakemberek javasolnak.

Csökkent a „közéleti erőszak”, ám aggasztó a szélsőségek, így a rasszizmus és antiszemitizmus megjelenése – mondta a kormányfő. A politikusokat ért atrocitások kapcsán úgy vélte, pártállástól függetlenül szolidaritást kell vállalni mindenkivel, akit támadás ér.

A 2008-as az ideinél nyugodtabb év lesz, amit már nem a „lebontás”, hanem az építkezés jellemez. A kormányfő szerint a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a gazdasági növekedésre, a versenyképesség növelésére és a munkahelyteremtésre irányul. A versenyképesség növelése érdekében a jövő évben az egyik legfontosabb feladat az adórendszer áttekintése és megújítása – utalt a Simor Andrással, a Jegybank elnökével folytatott szerdai megbeszélésére a miniszterelnök, hozzátéve, a jegybank előrejelzéséből az olvasható ki, hogy ha a növekedés kerül a gazdaságpolitika középpontjába, akkor a korábbinál mélyebb elemzésre van szükség annak megállapítására, milyen szerkezeti akadályok állnak a növekedés útjában. A kormányfő ezúttal is határozottan kiállt az euró mielőbbi bevezetése mellett, s úgy látta, a céldátumot a jövő év végén lehet majd meghatározni.

Csík Rita

Januári elemzés a kormány tagjaival

A kormányfő nem kívánja a nyilvánossággal megosztani, miként vélekedik a kormány egyes tagjainak munkájáról – közölte lapunk kérdésére. Gyurcsány Ferenc azt is elmondta, hogy „véleménye meglehetősen strukturált” erről, s a kormány tagjai januárban négyszemközti találkozókon hallhatják is tőle az elemzést.

Comments are closed.