Forrás: NOL

Csintalan Sándor politikai portréja

Népszabadság * Bugyinszki György * 2007. december 18.

"Láttam mindent"

Kép: Teknős Miklós Az MSZP-ben kezdte, a Fidesz környékén kötött ki. Egy nem mindennapi politikusi pálya rövid története.

Csintalan Sándor olyan időszakban lett a szocialisták ügyvezető alelnöke, 1994 és 1996 között, amikor a pártnak nagy szüksége volt egy olyan kirakatarcra, aki felsővezetőként nem kompromittálódott a Kádár-érában. Az idén 53 éves politikus 1977 óta MSZMP-tag volt, és kisebb helyi tisztségeket is ellátott a pártállami időkben, de a tűz közelében sosem járt – így alkalmas választásnak tűnt. Sokat köszönhetett Kósáné Kovács Magdához fűződő régi ismeretségének is, akivel a 80-as évek végén dolgozott még együtt, szakszervezeti vonalon.

Lelkes csapatépítőként emlékeznek rá a 90-es évek elejéről. Egyszerű, pulóveres megjelenése és „tenyeres-talpas” vagánysága miatt sokan a munkásemberek ideális szószólóját látták benne akkoriban – párton belül és kívül egyaránt. Ízes, olykor bumfordi megfogalmazásai és svungja tökéletes újgenerációs Marosán Györggyé, afféle proletár díszszocdemmé tették. Teátrális gesztusait nehéz feledni, a 94-es választási győzelem utáni örömbukfence ezek közül tán a leghíresebb.

Bár olvasott, elméleti kérdésekre fogékony embernek tartották az MSZP-ben (magyar-történelem szakon szerzett főiskolai diplomát), stratégaként sosem számítottak rá, és az igazán komoly politikai döntésekből még fénykorában is kizárták. Egy másik, jelentős feladattal viszont megbízták: az MSZP 94-ig felhalmozódott adósságainak konszolidálásával (rossz nyelvek szerint elsősorban a korszak privatizációs hullámának oldalvizén). Hajdani pártbéli pozícióját érzékelteti, hogy akkoriban közös zálogházat vitt Máté László korabeli szocialista pártpénztárnokkal.

Ám paradox módon éppen amiatt nem fogadta be sosem az MSZP politikai vezetése és a baloldal körüli gazdasági elit, amiért a nyilvánosság számára „tartották” őt. Keresetlen stílusa miatt. „Nagy korszaka” az MSZP-ben ezért nem is tartott sokáig, a Horn-éra második felétől fokozatosan háttérbe szorult, végül egyszerű frakciótaggá lett, fontosabb párttisztség és mindennemű informális befolyás nélkül. 1998-ban ugyan bekerült a parlamentbe, de a harmadik kerületi polgármester-jelöltséget Tarlós Istvánnal szemben ugyanezen évben elbukta, majd az üzleti életben keresett vigaszt. (Talponállója van a Lehel téri piacon.)

2002-ben azzal kerül újra a lapok címoldalára, hogy a Fidesz-közelinek tartott Földi Lászlóval közösen tűnt fel a sokat vitatott profilú, ügyészség által is vizsgált Defend Security biztonsági cég élén. Mélységes kiábrándultsága az MSZP-ből és megerősödő fideszes kapcsolatai nagy döntésre késztették: „átjelentkezését kérte” Orbán Viktor pártjába, legalábbis megmondó emberi minőségében. E képességét elsősorban a Hír Tv-ben kamatoztatja a mai napig, ahol saját napi műsora van. „Voltam én odabenn, láttam mindent, okádék, nekem elhihetik” – ez a kedvenc monológja interaktív one-man-showjában. Igaz, a teli szájjal történő zsidózást és az önjelölt forradalmárokat rendre erélyesen szereli le műsorában, ám az alaptónus mégiscsak egykori pártjának ócsárlása.

Az időközben plebejuspárti babérokra is törő Fideszben tehát végül találtak neki szerepet, de miként az MSZP-ben, igazán sosem fogadták be ott sem. Idézőjeles jobboldali tekintély ő, aki hiteles jobbosnak mindig is túl balos marad már. És saját bevallása szerint is, lélekben továbbra is szocdem maradt, csak épp az élet úgy hozta, hogy csapatot kellett váltania. Ami annak ellenére sikerült neki, hogy a konzervatív napisajtó – mondjuk ki – éveken át velejéig züllött MSZP-s bűnözőként láttatta őt. (Csintalan neve egyébként valóban szerepel több nagy port kavaró ügy tanúvallomásában. A privatizációs mendemondák mellett az olajügyekkel és a megfigyelési botránynyal is hírbe hozták, például.)

Csintalan Sándor az egyszerű kisember figuráját már nem hozhatja, mert túl mélyen mártózott meg a pártfinanszírozásban. A baloldaliaknak csak egy áruló fideszes, a jobboldalnak csak egy kommunista, még ha a „megtért” fajtából is. A mérsékelteknek túl radikális, a radikálisoknak azonban láthatóan túl mérsékelt, elég csak Kuruc.infót olvasni.

Életútja az ideológiák senki földjére száműzte őt, értékvezérelt szuverenitásáról pedig valószínűleg egyik nagy tábort sem lesz képes már meggyőzni soha.

Csintalan-nyomozócsoport

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is bekapcsolódott a Csintalan Sándort, a Hír Tv műsorvezetőjét múlt hétfőn brutálisan bántalmazó ismeretlenek elfogására indított nyomozásba. Tóth Gábor dandártábornok, Budapest főkapitánya lapunknak azt mondta: az NNI egyelőre nem vette át a nyomozást a BRFK-tól, csak segíti a fővárosi nyomozók munkáját.

A Népszabadság úgy értesült, a Nemzetbiztonsági Hivatal önálló „nyomozócsoportot” állított fel a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű szervezet azonosítására. Mint arról lapunk is hírt adott, ez a szervezet vállalta magára a Csintalan elleni támadást.

A titkosszolgálat illetékesei továbbra sem biztosak abban, hogy formálisan is létező szervezetről van szó, noha ugyanez a szervezet vállalta magára két kormánypárti képviselő háza ellen októberben végrehajtott Molotov-koktélos támadást.

Mint ismert: Csintalan Sándor volt szocialista képviselőt, aki jelenleg a Hír Tv műsorvezetője, egy hete hétfőn támadta meg négy, fekete ruhát és csuklyát viselő fiatalember. Vélhetően volt egy társuk is, aki a garázsajtóban állt s megakadályozta, hogy az automatika a támadókra zárja a kaput.

Az országos rendőrfőkapitány ötmillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Csintalan támadói után közösen nyomoz a BRFK, az NNK és az NBH.

(Fekete Gy. Attila)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.