Forrás: hirszerzo.hu

Brenner János, mártírhalált halt katolikus lelkipásztorra emlékeztek halálának 50. évfordulóján szombaton a hívek a szombathelyi székesegyházban tartott püspöki szentmisén, amelyen Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége is részt vett.

Brenner Jánost a Szentgotthárdhoz tartozó Rábakethelyen fél évszázaddal ezelőtt papi hivatásának gyakorlása közben gyilkolták meg ismeretlenek brutális kegyetlenséggel. A fiatal káplánt éjszaka haldoklóhoz hívták, kicsalták a plébániáról, majd egy erdős részen támadtak rá. A papot32 késszúrással gyilkolták meg, átvágták a torkát, de nem vettek el tőle semmit, még a nála lévő kegytárgyakat sem.

Haláláról sokáig beszélni sem volt szabad az egyházmegyében, bár több bizonyíték szolgált arra, hogy nem egyszerű bűncselekmény történt, hanem az akkori politikai rendszer a papságot akarta megfélemlíteni.

„Egészen biztosan nem ez volt a célja a Brenner János halálát elhatározóknak és különösképpen nem ez a gyilkosságot végrehajtóknak” – mondta szentbeszédében Veres András, szombathelyi megyéspüspök.A püspök szerint apolitikai indíttatású gyilkosság után az erőszakot tevők mindent elkövettek azért, hogy a hallgatás csöndje lepje be a történteket, de nem így történt.

„Ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy ha a gonosz hatalmasságok elhallgattatják is az embereket, a kövek szólalnak meg helyettük” – mondta Veres András.

A püspöki szentmise végén bejelentették: jó úton halad Brenner János boldoggá avatásának hivatalosan is elindított folyamata. Az egyházi személyekből, szakértőkből, történészekből álló bizottság elkészítette azt a dokumentumot, amelyet felterjesztenek majd a Vatikánba.

Brenner János lehet a negyedik magyar katolikus, akit a huszadik századi történelem eseményeiben tanúsított helytállásáért avatnak boldoggá a Vatikánban. 1997-ben a II. világháború végén erőszakoskodó szovjet katonáktól élete árán nőket mentő Apor Vilmos püspök, 2003-ban a szegényeket ingyen gyógyító arisztokrata szemorvos, Batthyány-Strattmann László, 2006-ben pedig a zsidók mentéséért a nyilasok által kivégzett Salkaházi Sára szerzetes nővér vált a boldogok tagjává.

Comments are closed.