Forrás: Magyar Hírlap

Nem támogatja a miniszterelnök az árpádsávos zászló betiltását – derül ki egy lapunk birtokába jutott válaszlevélből, amit a kormányfő nevében a miniszterelnöki titkárság vezetője írt a Mazsihisz vezetőinek.

A zsidó felekezet vezetői arra kérték Gyurcsány Ferencet, hogy tegyen lépéseket az árpádsávos zászló használatának törvényi tiltása érdekében. Az elutasító kormányfői vélemény magyarázatában egyebek közt az szerepel, hogy összehasonlítva a Btk.-ban felsorolt önkényuralmi jelképekkel, olyan lényeges különbségek mutathatók ki, amelyek kétségessé teszik a zászló nyilvános használatának büntetőjogi szankcionálhatóságát. Az árpádsávos zászló – amely a történelmi zászlók egyike – önmagában semmiképp nem azonosítható a nyilaskeresztes terrorral. A miniszterelnöknek írt, Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv által jegyzett levélben a felekezet vezetői nagyrabecsülésükről biztosítják a kormányfőt és valamennyi munkatársát.

Egyebek között ezt a hozzáállást bírálja kemény hangú, nyílt levelében Gilbert Ottó holokauszt-túlélő, aki szerint a Mazsihisz vezetőit egy lényeges motiváció mozgatja: az MSZP-SZDSZ koalíció mindenáron való kiszolgálása. Azt írja a vezetőknek: „Önöknél megállt az idő valahol a Kádár-érában vagy akár a Rákosi-korszakban”. A bírálat folytatásaként megjegyzi: „A hitehagyott magyar zsidóság, más alternatíva nem lévén, kénytelen beérni önökkel, akik ha inogni érzik a hatalom trónját az ülepük alatt, azonnal előhúzzák a Dunába-lövetés és a settenkedő antiszemitizmus rémképét.”

(MH)

Comments are closed.