Forrás: Híradó

„Magyarország a magyarokra tartozik” – Orbánt barátságosan kezelték az Egyesült Államokban

2007. november 17. 08:28

Véget ért a Fidesz elnökének amerikai látogatása

Egyhetes amerikai látogatása végén Orbán Viktor Fidesz-elnök úgy nyilatkozott az MTI-nek: jól érezte magát, mert az amerikaiak világossá tették, hogy „Magyarország a magyaroké, Magyarország a magyarokra tartozik”.

Amilyen kormány van és lesz Magyarországon, az Egyesült Államok azt tekinti partnernek, és ez rendjén van így – mondta pénteki tárgyalásai után.

„Bennünket úgy kezeltek és fogadtak itt, mint egy önálló, szuverén állam most ellenzékben lévő vezetőit” – mondta. Ennél egy kicsit barátságosabban is, ami Horváth Jánosnak köszönhető, aki „Amerikában a magyar politikusok közül messze a legnagyobb tekintélynek, tiszteletnek és elismerésnek örvend” – tette hozzá.

Orbán Viktor találkozott Dan Fried európai ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettessel és Paula Dobriansky külügyi államtitkárral. Eszmecserét folytatott Judy Ansley-vel, a nemzetbiztonsági tanács európai igazgatójával és John Bruton EU-nagykövettel. Európa és Közép-Európa jövője, Oroszország fölemelkedésének következményei szerepeltek a napirenden.

Amerika nem szeretne olyan világrendet, amelyben az energiaforrások feletti rendelkezés közvetlen politikai eszközzé válik. Nem örülnek, hogy ennek látványos, erőteljes példája az orosz külpolitika – mondta Orbán Viktor, aki szerint Washingtonban látják Közép-Európa legfontosabb problémáját. Értik, hogy Magyarországnak is új beszerzési forrásokat, új szállítási útvonalakat kell találnia, ez a térség elsőrendű biztonsági érdeke.

„Látják és méltányolják azt a küzdelmet, amelyet a magyar gazdaság függetlenségéért folytatunk, beleértve a magyar olajipari vállalat függetlenségének fönntartását is” – mondta, utalva arra, hogy a lex Mol mögött teljes parlamenti egység rajzolódott ki.

Arra a kérdésre, hogy magas szinten fogadták-e Washingtonban, azt mondta: „minden barátunkat, aki Közép-Európával, Magyarországgal és számunkra fontos szakmai kérdésekkel foglalkozik, fölkerestük, más célunk nem volt”.

Orbán Viktor előadást tartott egy rangos agytrösztben, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában. Egyfelől arról szólt, hogy Nyugat-Európában lezárult az erkölcsi relativizmusnak a 68-as politikai nemzedék által képviselt korszaka. Új korszak kezdődik, ennek legismertebb jele Nicholas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár győzelme. Ez nemcsak politikai, hanem szellemi, értékrendbeli fordulat, „amelyre nagyon régóta vártunk már sokan”. Másfelől arra mutatott rá: az Európa jövőjét meghatározó másik új fejlemény Oroszország felemelkedése. Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata, hogy az Európai Unió választ találjon arra, ahogyan Moszkva érvényesíteni kívánja érdekeit Európán belül.

Orbán Viktor a Tom Lantossal való előző napi megbeszéléséről elmondta: a képviselőház külügyi bizottságának elnökétől kerek képet kapott az amerikai külpolitikáról. Az európai dimenzió megjelent az eszmecserén, és ez biztató – mondta a Fidesz elnöke. Hozzátette, örül, hogy az Egyesült Államok számára az EU mind fajsúlyosabb világpolitikai tényező. Ez szerinte a kisebb vagy közepes méretű országok érdekét szolgálja, Magyarországot például nemcsak Magyarországként, hanem az EU tagjaként is kezelik, s ez segíti az érdekek érvényesítését.

Arra a kérdésre, hogy a héten általa jelzett helyzetképet – miszerint Washingtonban „látják, hogy Magyarország leszakadófélben levő ország” – partnerei érzékeltették-e vele, közölte: „aki nem vak, az látja, hogy Magyarország egy bajban lévő ország, amely destabilizálódik (…) ezt a tényt a világon mindenhol a politikusok is és az üzleti világ is ismeri”.

Annak kapcsán, hogy felmerült-e a Magyar Gárdától való elhatárolódás kérdése, így felelt: „én egy szuverén állam egyik politikai vezetője vagyok, mindenkivel szívesen beszélek (…) de senki sincs abban a helyzetben, hogy megmondja nekem, hogy kell gondolkodni valamilyen ügyről (…) de mindenkit kellő tisztelettel meghallgatok, ez érvényes Lantos úrra is”.

Kiemelte, hogy George Herbert Walker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete – aki előző este vacsorát adott tiszteletére – továbbra is fontos szerepet játszik a Magyarországgal kapcsolatos ügyekben, abban, hogy a jövőben is jelentős amerikai befektetők érkezzenek az országba. Walkert Magyarország komoly, befolyásos barátjának nevezte.

Orbán Viktor amerikai tartózkodása során ellátogatott – első ízben – a washingtoni Holokauszt Múzeumba is, ahol találkozott az intézmény magyar munkatársaival; dicsérte a múzeum példaértékű pedagógiai felépítését.

hirado.hu / MTI

Comments are closed.