Forrás: Magyar Hírlap

Tordai Péter, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány alelnöke közleményben tudatta, hogy rendezte korábbi nézeteltérését Sessler György kuratóriumi taggal. Az ügyben megoszlanak a vélemények, a közalapítvány egyik társelnöke és a Mazsihisz elnöke továbbra sem tartja elégségesnek a bocsánatkérést.

A Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány szeptemberi ülésén a szervezet pályázati pénzek kiosztásáról döntött. A kuratóriumban a magyarországi holokauszttúlélőket képviselő Sessler György felszólalását Tordai Péter, az alapítvány alelnöke félbeszakította, Sesslert veréssel fenyegette, valamint válogatott sértéseket vágott a fejéhez, majd felszólította, hogy egy bizonyos testrészét tegye ki az asztalra, hogy zsidóságát ellenőrizni tudja.

Ezután az alapítói jogokat gyakorló oktatási tárca delegáltja, Molnár József a kuratóriumnak írt levelében benyújtotta lemondását. Az eset után többen arra kérték Tordai Pétert, mondjon le tisztségéről.

Az alelnök azóta bocsánatot kért a megbántott kurátortól, ezt hivatalos közleményében is megerősítette. “Nincs nyitott kérdés és nem tart a vita a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumában. A szerdai lapokban megjelent állításokkal ellentétben az alapítvány kuratóriuma október 11-i ülésén napirendre tűzte azt a vitát, amely Sessler György és Tordai Péter között robbant ki a közalapítvány szeptemberi ülésén.Az akkori kijelentéseiért Tordai Péter elnézést kért Sessler Györgytől, a kuratórium pedig ezzel az ügyet lezártnak tekinti. Tordai Péter ezúton is megerősíti, hogy nem mond le a közalapítvány kuratóriumának alelnöki posztjáról, amelyet a jövőben is legjobb tudásának megfelelően lát majd el.”

“Az ügyet ezek után lezártnak tekintem, Tordai Péter és Sessler György a bocsánatkérés után kézfogással pecsételte meg a vita rendezését” – mondta lapunknak Zoltai Gusztáv, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány társelnöke.

A közalapítvány másik társelnökének, Eliezer Giládnak azonban más a véleménye.

“Ha az ilyen kijelentéseknek csak ennyi következményük van, akkor holnap, holnapután újra megismétlődhetnek. Nekem nem elégséges a Tordai Péter mondatai után egy bocsánatkérés, ezek után önként távoznia kellene tisztségéből.”

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke Tordai Péter közleménye után azt mondta lapunknak: “Az ügy lezárult a két fél között, de ez nem változtat erkölcsi fenntartásaimon. Aki olyan magatartást tanúsít, mint Tordai Péter, annak nincs helye egy állami közalapítvány kuratóriumában.”

MH-összeállítás

2 hozzászólás to “Kevésnek tartják Tordai Péter bocsánatkérését”

  1. Brenner

    Furcsa ízlésû emberek a Tordai úr barátai, mert amíg csak minket “földi halandó” hitsorsosait fasisztázgatott le nézeteltérés esetén, addig nem finnyáskodtak ennyire.

  2. Anonymous

    Tordai kiszólása nem tűnik egy véletlen indulatkitörésnek. Ilyet csak az mond, akinek az erkölcsi mércéje ezen az alantas szinten van, és csak azért nem teszi gyakrabban, mert máskor jobban megerőlteti és visszafogja magát, hogy valódi arcát elfedje. Erkölcsi mércéjét jól mutatja az erzsébetvárosi zsidónegyedben, a Hitközség melletti Síp utca 8-10. és Zsinagóga melletti Dohány utca 10. megszerzése, kiürítése, és rettenetes átépítése. Aki ezt anyagi haszonszerzés céljából megteszi – függetlenül Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi ülésén bemutatott “produkció”-jától – annak semmi keresnivalója a kuratóriumban, de még a Hitközség közelében sem.

    Sajnos a hangnem és az indulatok nemcsak Tordainál durvultak el és süllyedtek le erre a méltatlan és elfogadhatatlanul alacsony szintre. A Neológ temető vezetője is többször viselkedett hasonlóan méltatlan módon, mégis a helyén marad, védelemben részesül.