Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. november 9.

A román külügyminiszter menesztését kérte Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökhöz intézett levelében a Simon Wiesenthal Központ egyik igazgatója, amiért a bukaresti diplomácia vezetője – az igazgató szerint – a romák deportálása mellett foglalt állást egyik korábbi nyilatkozatában.

Adrian Cioroianu külügyminiszter az olasz-román kapcsolatokban feszültséget teremtő román állampolgárságú bűnözőkről kijelentette, hogy az egyiptomi sivatagban kellene egy darab földet vásárolni nekik, s odazsuppolni azokat, akik hazájukra külföldön szégyent hoznak.

Az intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Shimon Samuels levelében arra is kérte a román kormányfőt, hogy kérjen bocsánatot az európai roma közösségtől. Az igazgató szerint Tariceanu hallgatása a rasszizmus támogatását jelentené, és az EU-tag Románia kötelezettségvállalásainak megszegése buzdítana.  

A Simon Wiesenthal Központ szerint Cioroianu nyilatkozata a nácik azon tervére emlékeztet, miszerint a zsidókat Madagaszkár szigetére kellett volna deportálni.  

Tariceanu csütörtökön este egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a külügyminiszter nyilatkozata sajnálatos, de lezártnak tekinti az ügyet. Korábban ugyanis Cioroianu bocsánatot kért. Mint hangsúlyozta: akik ismerik, tudják, hogy ez a megnyilatkozása nem jellemzi őt, s hozzátette, hogy a bűnözők sivatagba küldése nem jelent megoldást. Nyomatékosította azt is, hogy kijelentésekor semmiképpen se gondolt a roma nemzetiségűekre. A külügyminiszter lemondását kilenc román civil szervezet is követelte korábban.

(MTI)

 

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.