Forrás: Népszava

A kormány nagyra értékelte a rendőrség fellépését az október 23-i rendezvények biztosításakor. A szakminiszter a kormány ülésén, helyettese pedig a parlamentben köszönte meg a rendőrök helytállását. Az Országgyűlésben több napirend előtti felszólaló foglalkozott az ünneppel. Közben kiderült, ma tartják Toroczkai László nyilvános tárgyalását.

A rendőrség határozottan, hatékonyan és szakszerűen lépett fel az október 23-i rendezvények biztosításakor – közölte lapunk kérdésére Budai Bernadett kormányszóvivő. A kormány meghallgatta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter beszámolóját az eseményekről. A szóvivő szerint az állami rendezvények rendbontás nélkül zajlottak, az emberek többsége a méltó megemlékezés mellett tette le a voksát.

Napirend előtt a parlamentben az SZDSZ frakcióvezetője kijelentette, a rendőrség kiválóan helytállt az elmúlt napokban, amit egy éve nem lehetett elmondani. Eörsi Mátyás szerint ez vezetési hibáknak is betudható. Juhász Gábor rendészeti államtitkár erre azt mondta, egy éve nemcsak a rendőrség nem volt felkészülve, hanem a politikusok sem. Az MSZP-s Szabó Zoltán szerint a rendőrségnek köszönhető, hogy az elmúlt napokban nem történt nagyobb baj.

Dávid Ibolya arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a Nagy Imre Érdemrend átadásakor saját hibáit az ország hibájának, saját bűneit az ország bűneinek állította be. Az MDF elnöke úgy vélte, a Fidesz felismerte, hogy az utcai politizálás zsákutcába vezet, és nagy előrelépés annak tudatosítása, hogy az erőszak nem vezet sehová, a népszavazás nem kormánybuktató tényező, de erre „ráment egy évünk”. Szabó Zoltán szerint viszont az ellenzék továbbra is kettős beszédet folytat, pedig el kell döntenie, hogy elítéli-e az 1956-tal vont hamis párhuzamokat vagy maga is hamis párhuzamokat von.

A rendőrség felkészült egy esetleges október 26-i hídfoglalásra – ezt már a BRFK kommunikációs osztályának vezetője mondta lapunknak. Tafferner Éva közölte, a kuruc.info által szervezett, az Erzsébet híd elfoglalásával járó demonstrációnak egyelőre nem látják tömegbázisát, és bejelentést sem tett senki. A kuruc.info újabb bejegyzésben buzdította az embereket a hídfoglalásra. A portál szerint a hétfő esti rendbontásokban elfogott Toroczkai Lászlót Szekszárdra szállították, ezt Tafferner nem erősítette meg. (A rendőrség korábban annyit közölt, Toroczkait vidékre vitték.) Azt viszont a szóvivő elmondta, a férfi nyilvános tárgyalása – rendzavarás szabálysértés miatt – ma lesz a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Egy lapunkhoz eljuttatott információ szerint a péntekre tervezett hídblokádon a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György is felbukkan. Őt már hétfőn a Szabadság téren is látni vélték, a rendőrség pedig közölte, az erről készült felvételt a napokban küldik át – egy átirattal együtt – az ügyészségnek. Nekik kell eljuttatniuk az anyagot a bírósághoz, amely dönthet a következő lépésekről. Budaházy nyilvános megjelenése – értesüléseink szerint – a kormány ülésén is szóba került. A kormány úgy látja, az igazságszolgáltatás rendelkezésére állnak azok az eszközök, amelyekkel ez az ügy kezelhető – mondta lapunknak a kormányszóvivő, hozzátéve, ha a hasonló jelenségek tömegessé válnak, a kormány gondolkodik a jogi környezet megfelelő módosításán.

Továbbra is kevés esély van viszont a gyülekezési jogról szóló törvény módosítására. A kétharmados jogszabály megváltoztatására a tavaly őszi események után az igazságügyi tárca készített javaslatot, melyet azonban a Fidesz nem támogatott. A javaslatban szerepel, hogy a rendezvény szervezőjének ne kelljen külön hatósági, illetve közterület-használati engedélyt beszereznie. Ebből éles viták voltak, majd az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a fővárosi önkormányzat közterületek használatáról szóló rendeletének módosítását. Az Ab egyébként 2001-ben lényegében kimondta, hogy a gyülekezési törvény megfelel az alkotmányosság kritériumainak.

Népszava-információ

A zsidózásról Brüsszelben

Az EU-ban nem megengedett, hogy a tüntetők „mocskos zsidónak” nevezzék Gyurcsány Ferencet, bárki bárhogyan is vélekedik róla – mondta az EP ülésén Martin Schultz, a szocialista EP-frakció vezetője. A német politikus szerint ez „fasiszta megnyilvánulás, és el kell utasítani”. A néppárti Fidesz-delegáció közölte: elítélnek minden jogsértő cselekedetet, az antiszemitizmus minden megnyilvánulását. Az ilyet azért is károsnak tartják, mert eltereli a figyelmet a „katasztrofális kormányzati teljesítményről”.

Comments are closed.