Forrás: Hírtv

Meg kell akadályozni a neonácik november 10-re tervezett felvonulását a prágai zsidónegyeden keresztül – erre szólít fel szerdai nyilatkozatában Václav Klaus cseh államfő. Úgy véli: az akció politikai és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlan, megengedhetetlen.

A cseh elnöki hivatal hangsúlyozza: Klaus egyrészt saját kezdeményezésére, másfelől a bécsi Simon Wiesenthal Központ levelére válaszolva lép fel a szélsőségesek tervezett megmozdulása ellen, amelyet az 1938-as németországi szervezett pogromok, az úgynevezett kristályéjszaka 69. évfordulóján tartanának Prága egykori zsidónegyedében.

A cseh újfasisztáknak azonban egyelőre érvényes engedélyük van az akcióra. Prága ugyan kétszer is megtiltotta a menetet, a Prágai Városbíróság azonban – formai okokra hivatkozva – hétfőn másodszor is semmisnek mondta ki a fővárosi önkormányzat határozatát.

Az önkormányzat most fellebbezést fontolgat, kérdés azonban, hogy a fellebbviteli bíróság képes-e november 10-ig megvitatni a kérdést. Prága először közlekedési okokra hivatkozva ellenezte a felvonulást, amelyet kezdeményezői hivatalosan az iraki megszállásban való cseh részvétel ellen hirdettek meg. Ez az indoklás azonban nehezen hihető. Az engedélyt kérők Ifjú Nemzeti Demokraták nevű szervezet ugyanis közismerten közel áll a nyíltan antiszemita cseh szélsőjobboldali Nemzeti Ellenállás neonáci szervezethez. További ok az időzítés: a kristályéjszaka évfordulója.

A cseh zsidó szervezetek felháborodottan reagáltak, a Zsidó Liberális Unió nevű szervezet pedig egyenest aktív ellenállásra szólította fel a józanul gondolkodó fiatalokat – köztük a sportolókat és a katonákat. Az anarchisták már jelezték: ott lesznek.

(FH)

Comments are closed.