Forrás: Heti Válasz

. évfolyam . szám,

Sag schon – mondták az ilyesmire egy régi, németes-magyar Pesten. Mondd már – mondták később egy zsidós-magyar Pesten. Na bumm – mondták még később ugyanott. Na és – mondta saját kétes múltjáról a bírálóinak egy sokat próbált magyar politikus. Hát aztán! – mondták emberemlékezet óta mindmáig a magyar vidéken. Mi tagadás, ez nekem az igazi, ez a legutóbbi a kedvemre való. De hát ízlés dolga.

Ahogy a stílus is az. Arról meg már szinte jobb, ha szót sem ejtünk, mert végehossza nem lenne itt a berzenkedésnek. Hisz ki sem kell lépnünk az utcára, elég, ha bekapcsoljuk egyik-másik rádiót, televíziót, máris szembetaláljuk magunkat azzal a közönséges, büszkén trágár közbeszédünkkel. Ha belehallgatok az egyik – különben tisztességes – “interaktív”, vagyis betelefonálós műsorba, csakhamar megüti a fülemet egy-egy olyan szó, hogy marhára vagy baromi. Mindig összerezzenek tőle. (Magánügy.) Arra is gondolok, nem biztos, hogy csak ebből ért a kültelki csehók népe. Meg az se, hogy ezért nézi-hallgatja, ha ugyan…

Csak kiteszem a lábam, és még lehangolóbb élmények fogadnak. Móricz Zsigmond duhaj parasztfigurája még csak elelszólta magát, hogy “…meg az Isten”. De a csapatostul hömpölygő iskolás gyerekek egy részének majdnem minden harmadik szava bameg vagy vazzeg. Buszon, villamoson csak kapkodom a fejem erre a nyelvi silányságra.

Nem viszonoznám hasonlóval azt a lehülyézést, ha összeakadnék azzal a reklám-” szakemberrel”, aki így osztja meg a megbízó cég örömét a gyanútlanul szemlélődő járókelővel. Az is elég sértő volna, ha csak annyit kérdeznék tőle (vagy a megbízójától): “Mi az a Media Markt”? Mert csakugyan nem tudom. Micsoda szégyen! Kiváltképpen, hogy már “10 éves”. De nem újság énnekem, hogy nem tudok valamit: világéletemben úgy éreztem, hogy még rengeteg a tanulnivalóm. Még a Media Markt is hiányzik az ismerettáramból.

Ha jól meggondolom, talán még jól is jártam (lehülyézett sorstársaimmal együtt). Azt is megkaphattuk volna, a legújabb nyelvi divat szellemében, hogy köcsög (aki nem ünnepel).

Tisztesség ne essék!

Comments are closed.