Forrás: NOL

NOL * Népszabadság online * 2007. október 14.

Saul Friedlander izraeli történész, író és holokausztkutató kapta a német könyvszakma idei békedíját vasárnap Frankfurtban.

Az egyik legrangosabb német irodalmi, egyben társadalmi – s külföldieknek is adható – kitüntetést immár hagyományosan a frankfurti könyvvásár zárónapján adták át a 75 éves Friedla:ndernek a német alkotmányozás bölcsőjének számító Szent Pál templomban (Paulskirche).

Az izraeli történész – mint a zsűri indoklásában kiemelte – a kitüntetést mindenekelőtt azokért a kutatásaiért kapta, amelyek célja az volt, hogy a holokauszt történetét, a zsidók üldöztetését és megsemmisítését megőrizzék az emlékezet számára.

   

Ugyanezt a díjat kapta 2004-ben Esterházy Péter, aki – mint az akkori indoklásban szerepelt – „nem csak hazáját, Magyarországot határozta meg újra Európa közepén, hanem Európát is az irodalomban”.

   

Mint a kitüntetést adományozó Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése hangsúlyozta, Friedla:nder visszaadta az áldozatok méltóságát. Azok sorába tartozik, akik elszenvedői és megörökítői voltak a holokauszt korszakának. Könyvei „alaposan dokumentáltak, stilisztikailag letisztultak és együttérzők”.

   

Friedlander – aki három nappal a díj átvétele előtt töltötte be 75. életévét – számos könyvet írt a holokauszt történetéről, közülük több Németországban is megjelent. Németországi elismertségét jelzi, hogy idén ő kapta a lipcsei könyvvásár különdíját is, s vasárnapi, frankfurti ünnepségen mások mellett Horst Köhler államfő és Norbert Lammert parlamenti elnök is megjelent.

   

Tudományos munkásságának összefoglaló művét, a kétkötetes Das Dritte Reich und die Juden-t (A Harmadik Birodalom és a zsidóság) német nyelven 1998-ban és 2006-ban is kiadták.

   

Saul Friedlander 1932. október 11-én született Prágában. 1939-ben családja Franciaországba emigrált. Ő ugyan Paul-Henri Freland néven, megkeresztelt katolikusként egy internátusban túlélte a zsidóüldözést, szülei Auschwitzban elpusztultak. A háború után Friedla:nder visszavette zsidó vallását és a Saul nevet, s 1948-ban Izraelbe vándorolt ki. Jelenleg az Egyesült Államokban él.

   

A német könyvszakma csúcsszerve 1950 óta adományoz díjat olyan német vagy külföldi személynek, aki mindenekelőtt az irodalomban, a művészetben és a tudományban kiemelkedő érdemeket szerzett a béke és a párbeszéd eszméjének érvényre juttatásában. A kitüntetés 25 000 eurós jutalommal jár.

   

Magyar írók közül Konrád György 1991-ben, Esterházy Péter pedig 2004-ben részesült a könyves szakma Béke-díjában. Az elmúlt évek kitüntetettjei között szerepelt egyebek között Jorge Semprun spanyol és Mario Vargas Llosa perui író, Jürgen Habermas német filozófus és az azóta elhunyt Susan Sonntag amerikai írónő is.

 

Korábban a kitüntettek között volt a német Albert Schweitzer orvos-filozófus és Václav Havel volt cseh államfő is. A tavalyi kitüntetést a német egyetemi professzornak és közírónak Wolf Lepeniesnek ítélték az európai kulturális együttműködés előmozdításáéért.

MTI

Comments are closed.