Forrás: HETEK

Izrael teljes visszavonulása a 67-es háborúban elfoglalt területekről. Mahmúd Abbász palesztin elnök ezzel a részletes követeléssel állt elő a palesztin állam jövőbeni megalakulásának feltételeként. Az elnöknek világos elképzelései vannak. Ciszjordánia és a Gázai övezet területén, mintegy 6205 négyzetkilométeren szeretné az új palesztin államot kialakítani.

Az izraeli biztonsági kerítésAz izraeli biztonsági kerítés

Abbász szerdán jelentette be, hogy számára csak az elképzelhető, ha Izrael visszahúzódik a 67-es háborúban elfoglalt területekről. Abbász szerint lehetőség van a területcserére is a palesztinok és Izrael között, de csak egy az egyben, mondta el az elnök a palesztin televízióban szerdán leadott interjúban. A követelését ENSZ-határozatok támasztják alá – mondta el az elnök. Abbász szavai szerint nem lesz Izraellel békeszerződés addig, amíg mintegy 11 ezer palesztin foglyot szabadon nem engednek, akiket izraeli börtönökben tartanak fogva. Abbász azt is megígérte a palesztinoknak, hogy népszavazással döntik majd el, hogy elfogadják-e a felajánlott békeszerződést Izraellel.

Abbász ezzel az interjúval a Jeruzsálem jövőjéről napok óta zajló vitára kívánt reagálni. A “Jediot Achronot” újság legfrissebb körkérdése szerint az izraeliek 68 százaléka utasítja el Kelet-Jeruzsálem és az arab negyedek átadását a palesztinoknak. Izrael kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint Jeruzsálem keleti részét, valamint Ciszjordánia részeit mindenképpen meg kívánja tartani. Mindkét oldal delegáltjai azzal próbálkoznak, hogy a novemberben tervezett Közel-keleti konferencia előtt közös nevezőre jussanak a kérdésben.

Az izraeli emberi jogi szervezet, a B Tselem információi szerint Izrael 1967 óta 127 települést hozott létre a palesztin Ciszjordániában, amelyekben mintegy 25 ezer ember él. Amennyiben sikerül a palesztinokkal béke-megállapodást kötni, Izrael a nagyobb lakótömböket meg kívánja tartani.

George W. Bush amerikai elnök 2004-ben, egy Ariel Saronnak, az akkori miniszterelnöknek szóló levélben biztosította Izraelt, hogy nem tartja realisztikusnak, hogy az 1949-es fegyverszüneti határok mögé húzódjon vissza. A jelenlegi status quo-ban minden egyes változáshoz mindkét fél beleegyezése szükséges. Izrael szempontjából Bush ezzel a levéllel beleegyezését adta arra, hogy a palesztinokkal területeket cseréljenek el.

hen/dpa/AP

Comments are closed.