Forrás: Építészfórum

A jelenleg tervezett rekonstrukció az épület számára végleges és megnyugtató helyzetet kíván teremteni, biztosítva a rendkívül értékes műemlék szakrális és kulturális épületként való újjáéledését.

A templomtér és a hozzá közvetlenül csatlakozó helyiségek újra zsinagógaként fognak működni, kiegészülve az udvaron szabadon álló gyülekezeti teremmel, mely nyitható tetejével esküvők, ünnepek, egyéb családi és közösségi összejövetelek helyszínéül fog szolgálni.

Az utcai szárny – az egykori lakóépület – fő funkciója a Kárpát-medence zsidóságának néprajzát bemutató múzeum lesz. A múzeum működését műtárgy- könyv- és emléktárgy üzletek valamint egy kávézó-étterem segítik illetve egészítik ki. Az étterem és a két üzlet az utcáról (is) megközelíthető, ezért a múzeumtól és a zsinagógától függetlenül is üzemeltethetőek. A múzeum részletes szakmai programja kialakítás alatt van, jelen javaslatunk a kiállítási- és az üzemi területek (raktárak, műhelyek, adminisztrációs helyiségek) között körülbelül 50-50%-os arányt tételez fel. A kiállító terek kialakításánál a lehető legnagyobb flexibilitást igyekszünk lehetővé tenni.

Részletek

One Response to “A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítási tervei”

  1. barat

    Feltételezem, hogy az étterem és a muzeum péntek-szombaton zárva tart.
    Ezzel gondolom a befektető tartozik a zsidó vallási tradicióknak.
    Ez azért is fontos lenne, mert igy figyelembevenné a vallásos templom látogatók érzékenységét.