Meghalt Mark Weil az üzbegisztáni Ilkhom Színház rendezője és művészeti vezetője. Éppen az évadnyitó előadás főpróbájáról tért haza, amikor lakása előtt két álarcos férfi, késekkel és üvegekkel támadt rá. A művész néhány óra múltán belehalt sérüléseibe.

A zsidó származású rendező, nem csupán színvonalas előadásairól volt ismert, hanem bátorságáról is, amiért zsidóként igencsak kritikus hangot ütött meg az állammal, valamint mindenkivel és mindennel szemben, amit értelmetlennek, igazságtalannak, gonosznak vélt, egy többségében muzulmán államban.

Az utolsó rendezése az Oreszteia, amelynek főpróbáján még ott volt „csak azért is” színpadra kerül. Temetésére Szeptember 13-án kerül sor, Taskentben. Eddig a hír. Most pedig néhány személyes megjegyzés. Nem tudom, miért ölték meg Mark Weilt. Nem tudom, hogy antiszemitizmus, pénz, vagy egyéb okok állnak a gyilkosság hátterében. Sajnos a munkáit sem láttam. A hír azonban erősen elgondolkoztat.

A Gólem, budapesti zsidó színház rendezője, művészeti vezetője vagyok (nagy szavak, miközben mi igazából – egyelőre – kicsik vagyunk.) Amikor megalapítottam a színházat tudtam, hogy ez nem tisztán művészeti cselekedet! Ez – sajnos – politika is. Még akkor is az, ha nekem nem. Szép Ernő azt mondta hogy „Én magamban, mikor nem gondolok erre, abszolúte nem vagyok zsidó, egy fiú vagyok, a szerelem a hazám, és az istenem a halál!” A színházban nincs zsidó, keresztény, buddhista vagy muszlim. Nincs jobb vagy bal, vörös vagy narancs. Csak igazság van. Remélem.

Persze nem félek – nincs is miért, mondják sokan. Ez itt nem Üzbegisztán! Tudom. Azért, itt is támadnak meg embereket, sőt épületeket is, nem? A kritikát itt is egyre kevésbé viselik és egyre erőszakosabb hatást vált ki. Vagy csak én látom így? Alapvetően optimista embernek tartom magam, az eddig megélt életem ellenére, így most is mosolyogva nézek a jövőbe. Ostrom ide vagy oda, a tojásokon, a barikádokon, ezen az egész őrültekházán túl, valami jót remélek és nem újabb 30-as éveket. Őrültség, nem? Ugye észrevenném a fától az erdőt? Ugye észrevenném a falra írt jeleket? Ugye nem vagyok a játékszere senkinek? Ugye nem? Ugye?

Borgula András GÓLEM
müv. vez.

Comments are closed.