Forrás: Híradó

Megdobálták és köpdösték a Parlamentből távozó képviselőket

2007. szeptember 10. 22:33

A Kossuth téren este 10 után még mintegy ötszázan demonstrálnak a kormány lemondását követelve

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Földdel, sörösflakonokkal dobálták meg a Parlamentből távozó kormánypárti képviselők autóját hétfő este – jelentették az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói. Hivatalosan véget ért az Élőlánc Magyarországért mozgalom demonstrációja, azonban a Parlament előtt este 10 után még mintegy ötszázan demonstráltak a kormány lemondását követelve.

Szabó Zoltán (MSZP) mielőtt beszállt volna autójába füléhez tette a kezét, amikor azt skandálták felé, hogy “hazaáruló, mocskos zsidó”. A képviselő csókot dobott a tüntetők felé, akik válaszul sörösflakonokkal dobálták meg az autóját, amikor a politikus a kocsijával elindult.

Az MTI tudósítója azt is látta, amikor Révész Máriusztól (Fidesz) a tüntetők megkérdezték, hogy mit csináljanak. Annyit válaszolt, “ezt ne”, majd a metró felé távozott. A demonstrálók legalább nyolc képviselőt dobáltak meg. A tüntetők azt mondták, hogy az autójában ülő Mesterházi Attilát (MSZP) is leköpdösték.

Az állami vagyonról szóló szavazás után – de még annak hivatalos kihirdetése előtt – Molnár Oszkár, a Fidesz országgyűlési képviselője a tüntetőknek beszámolt a szavazás eredményéről, és úgy fogalmazott: Magyarországot Gyurcsány Zrt-nek fogják hívni. Ezt követően bejelentették hogy véget ért az Élőlánc demonstrációja. Lányi András, az Élőlánc elnökségi tagja az MTI-nek elmondta, az Alkotmánybírósághoz fordulnak a döntés kapcsán.

A helyszínen maradtak – köztük korábbi Kossuth téri tüntetők – egyebek között azt skandálták, hogy “vesszen a kormány”, és hogy “fegyverbe!”.

A tüntetők közül ekkor többen azt mondták, megvárják, míg a képviselők kijönnek a parlamentből, hogy megdobálhassák őket. Az MTI tudósítói többeknél köveket, sörösflakonokat, tojásokat is láttak.

Voltak akik a Parlamentből távozó képviselők felé köpködtek, a virágágyásból kitépték a növényeket és annak földjével próbálták megdobálni a szocialista honatyákat.

A téren a demonstrálók a tavalyihoz hasonló, mobil kihangosítón keresztül közölték véleményüket, skandálva követelik a kormány távozását. Rendőri közbelépésre eddig csak akkor volt szükség, mikor a tüntetők egy része megpróbálta feldönteni a kordon egy részét, a rohamrendőrök ekkor sorakoztak fel annak a Parlament felé eső oldalán.

A HavariaPress információi szerint a REBISZ egy bevetési századát vezényelték a térre. A rendőrök normál egyenruhában, laza sorban, kétméteres távolságot tartva állnak a kordon mögött.

hirado.hu/MTI, HavariaPress

Comments are closed.