Forrás: hirszerzo.hu

Az egyesülési jogról szóló törvény módosítását javasolja Szabó Zoltán és Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselői. Szabó Zoltán ezt szombaton budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

A kormánypárti képviselők a párizsi békeszerződés azon pontjával javasolják kiegészíteni a kétharmados egyesülési törvényt, amely megtiltja a nép demokratikus jogait elvonó, fasiszta, katonai jellegű szervezetek megalakulását.

Szabó Zoltán közölte: azt is javasolják, a bírónak legyen mérlegelési joga, vagyis tagadhassa meg a szervezetek bejegyzését akkor, ha fennáll a veszélye, hogy a létrejövő szervezet mások jogainak és szabadságának sérelmét okozná.

A bejegyzést akkor is meg lehetne tagadni – folytatta a képviselő -, ha a benyújtott alapító okmány, alapszabály, választott jelszó és szimbólum ismeretében a bíró okkal következtet arra, hogy a szervezet létrejötte a párizsi békeszerződés negyedik cikkét sértené.

Nemcsak idétlen, ürügynek is kiváló

(Fotó: Járdány Bence) Szabó Zoltán elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint az egyesülési jog gyakorlása nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével, nem valósíthat meg bűncselekményt.

Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére és kizárólagos hatalomgyakorlásra – idézte a politikus. Hozzátette: ezeket a szabályokat egészítenék ki az 1947-es párizsi békeszerződés egyik pontjával.

A törvényben kihirdetett békeszerződés II. fejezetének 4. cikke szerint „Magyarország, amely a Fegyverszüneti Egyezmény értelmében intézkedett magyar területen minden fasiszta jellegű politikai, katonai avagy katonai színezetű szervezetnek, valamint minden olyan szervezetnek feloszlatása iránt, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges propagandát, ideértve a revizionista propagandát, fejt ki, a jövőben nem engedi meg olyan e fajta szervezeteknek fennállását és működését, amelyeknek célja az, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól”.

Szabó Zoltán a törvénymódosítást azzal indokolta, hogy úgy gondolják, új helyzet van: világosan látható, hogy egyre inkább nyilvánosságot kapnak, egyre inkább a nyilvánosság elé mernek lépni azok a szélsőséges szervezetek, amelyek működését a Magyar Köztársaságnak a békeszerződés értelmében nem lenne szabad engedélyeznie.

A képviselő azt mondta: egyelőre nincs döntés arról, hogy a törvényjavaslatot milyen formában nyújtják be. Hozzátette: a frakció és a kormány a jövő héten konzultálni fog azokról a jogi lépésekről, amelyek az elmúlt hetek „aggasztó eseményeinek” gátat vethetnek. Utalt a Magyar Gárda megalakulására és a Szetey Gábor személyügyi államtitkárt az auschwitzi haláltábor bejárata előtt, rózsaszín háromszöggel ábrázoló fotómontázsra.

A politikus kitért arra, hogy az egyesülési törvény kétharmados támogatást igényel, azaz parlamenti elfogadása nem lehetséges a Fidesz nélkül. „Őszintén reméljük, hogy a Fidesz feladja eddigi tartózkodó álláspontját a szélsőjobboldali aggodalomra okot adó jelenségek, mozgalmak, politikai erők elítélése és az eléjük való gát emelése ügyében” – fogalmazott.

Szabó Zoltán emlékeztetett rá, hogy szocialista képviselők tavasszal a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezték a gyűlöletbeszéd büntethetővé tétele miatt. A javaslatot az Országgyűlés bizottságai általános vitára alkalmasnak találták, a plenáris ülésen még nem kezdődött el a vita.

Az MSZP-s politikus elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki bejelentése ugyancsak a gyűlöletbeszéd szankcionálását tenné lehetővé a polgári törvénykönyvben.

Szabó Zoltán kitért arra, hogy a Szetey Gáborról készült fotómontázs nem sértés, hanem fenyegetés, amely azt üzeni: „mi azt szeretnénk, hogy a homoszexuálisokkal így lehessen elbánni, és hogy ha hatalomra jutunk, így is fogunk elbánni. És a homoszexuálisokat követni fogják a zsidók, a cigányok, őket a kommunisták, aztán a szociáldemokraták, aztán valamennyi demokrata, aztán azok a papok, akik a szeretet parancsát komolyan veszik és megpróbálják menteni az üldözötteket” – fogalmazott.

Augusztus 29-én az auschwitzi haláltábor bejárata előtt, rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolták egy, az internetről még aznap eltávolított fotómontázson Szetey Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkárát. A történteket a kormány valamennyi tagja elítélte, a kormányfő a fotómontázst ocsmányságnak és gazemberségnek nevezte. A képet közzé tévő Lánchíd Rádió Online főszerkesztőjét és ügyeletes szerkesztőjét – a történteket követően mandátumáról lemondó fideszes önkormányzati képviselőnőt – elbocsátották.

(Forrás: MTI)

Comments are closed.