Forrás: hirszerzo.hu

A Gárda visszavág, perel, vitára hív. A péntek délután tartott nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nem szerveznek lövészeteket, betartják a törvényeket, a tüntetéseken rendet tartanának, és az egyenruhájuk nem SS-, hanem magyar népmesei motívumokon alapszik. Vona szerint Magyarországon a demokrácia került veszélybe. A Jobbik-elnök a Demokratikus Charta 1992-93-as retorikai apparátusához megtévesztésig hasonlító érvekkel próbálta alátámasztani állítását.

A Magyar Gárda körüli fárasztó habverés újabb állomásaként, nem sokkal a parlamentben rendezett ötpárti elhatárolódás-performance után Vona Gábor, a Gárda több alapító tagjának jelenlétében nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy válaszlépéseket tesznek az elmúlt hetekben őket ért „rágalomhadjárat” miatt.

Legelőször is beperlik a kormánytjó hírnevük állítólagosmegsértéséért. Vona Gábor szerint a kormány rágalomhadjáratot indított ellenük, melyben „náci, fasiszta és félkatonai” színben tüntette fel a Magyar Gárdát.

A rágalmazási per Vona szerint elég sokáig elhúzódhat, ezért addig az őket támadó parlamenti pártok elnökeit kihívják vitára. A Jobbik és a Gárda nevében Vona Gyurcsány Ferenccel, Kóka Jánossal, és Dávid Ibolyával szeretne vitázni, élőben és nyilvánosan, együtt, vagy külön-külön.

A Fidesz megússza

A Fidesz vezetőjét nem hívja vitára Vona Gábor. Habár több fideszes politikus, és maga a frakcióvezető, Navracsics Tibor is úgy nyilatkozott, hogy a gárda rossz Magyarországnak, és nem értenek vele egyet, a gárda vezetője szerint ők csupán véleményt nyilvánítottak, de nem mondtak hazugságokat, mint a másik három párt elöljárói.

Veszélyben a demokrácia? (Fotók: Járdány Bence)

Vona Gábor szerint Magyarországon veszélyben van a demokrácia. Viszont nem a gárda, hanem Gyurcsány Ferenc veszélyezteti. A pártelnök-gárdaelnök számtalanszor elismételte, hogy a gárda törvényesen bejegyzett, és nem akarja átlépni a törvény kereteit, viszont amit a kormány, az MSZP és SZDSZ tesznek, az valóban ad okot félelemre. A kormány ellen indított per éppen emiatt „több lesz, mint egy sima polgári per”, hiszen a „magyar demokrácia kerül a bíróság elé”. A Jobbik-elnök demokrácia-féltése e ponton szinte Konrád György 1992-93-as, Charta-színekben bemutatott produkcióira emlékeztetett, pátoszban és tartalomban is szerényebb kivitelben.

A gárdát egyébként érték telefonos és e-mailes fenyegetések is a megalakulás óta eltelt időszakban, de Vona szerint mindez eltörpül a rengeteg bíztató és támogató üzenet mellett. Emellett pedig adományokat is kaptak: a megalakulás óta másfél millió forint érkezett az egyesület számlájára, amit egyébként a havi – diákoknak ötszáz, felnőtteknek ezer forintos – tagdíjak is gyarapítanak.

Mesehősök

A sokat kritizált egyenruhának az elnök szerintsemmi köze az SS-uniformishoz. Vona Gábor szerint a magyar népviseletből merítettek ihletet, mert a magyar mondavilágban mindig a szegénylegény volt a tisztaság és más pozitív emberi tulajdonságok megtestesítője. Lapunk kérdésére azt is elmondta a pártvezető, hogy hamarosan szabályzat is készül a gárdisták számára, mely előírja majd, hogy milyen alkalmakkal hordhatják az uniformist. Ehhez később tagkönyv és azonosítószám is lesz majd.

Vona Gábor szerint egyébként azért van szükség az egyenruhára, mert ezzel tudják kifejezni az összetartozásukat. Vona amúgy sosem fog megjelenni ebben a szerelésben, mivel ő az egyesület vezetője, de nem felesküdött gárdista. A szervezet az alkotmányban foglalt honvédelmi kötelezettség alapján bátorít mindenkit, hogy menjenek lőni és űzzenek küzdősportokat, lövészeteket azonban ők maguk nem szerveznek.

Hamarosan várható viszont az elmúlt napokban végrehajtott gazgyűjtő, temetőtakarító akciók folytatása. A Gárda országos véradást tervez, és felmerült egy olyan munkaközvetítő hálózat kiépítése is, mely főképp a Gárda-tagságuk, vagy hasonló okok miatt elbocsátottaknak segítene munkát találni. Vona szerint, ha szükség van rá, akkor az őszi tüntetéseken a rendőrséggel együttműködve szívesen ellátnak rendezői feladatokat is.

Comments are closed.