Forrás: Stop!

David Admon, Izrael budapesti nagykövete és Liran Kohener, 2007-es Miss Izrael szépségkirálynő, a fesztivál meghívott vendége

Egy nyitott tenyér, rajta a feliratok: barátság, béke, szeretet – ez az új szimbóluma a minden eddiginél sokszínűbb és nyitottabb Zsidó Nyári Fesztiválnak – mondta Vadas Vera fesztiváligazgató csütörtökön, Budapesten.

Az augusztus 25-én, szombaton kezdődő eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón Vadas Vera hozzátette: bár a tizedik alkalommal meghirdetett Zsidó Nyári Fesztivál központi helyszíne az építészeti és történelmi szempontból is nevezetes Dohány utcai Zsinagóga, nincs szándékukban kulturális „gettót” létesíteni. Ellenkezőleg: a szeptember 9-éig tartó eseménysorozat egyszerre kitárulkozó és befogadó szellemű. Elmondta: 1998-ban, az első fesztiválon alig néhány ezren fordultak meg, tavaly pedig már több mint 120 ezren váltottak jegyet a különféle estekre és bemutatókra. Céljuk és erősségük továbbra is az értékteremtés: a Zsidó Nyári Fesztiválon műsorra tűzött produkciók közül nem egy aratott jelentős sikert egy sor külföldi helyszínen, például a nagy-britanniai magyar év, vagy a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet programjában – hangsúlyozta. A sajtótájékoztató háziasszonyi szerepét vállaló Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára megerősítette ezt a gondolatot, kiegészítve azzal: a magyar kultúra, amely egyszerre tradicionális és modern, befogadó és inspiráló, számtalanszor bizonyította, hogy hatása a sokféleségben rejlik. Véleménye szerint a Zsidó Nyári Fesztivál – amely az idén is átlépi a főváros határait – jól beilleszthető a nemzetközi fesztiválok hálózatába. Megemlítette, hogy Krakkóban tárgyalt a Krakkói Nemzetközi Zsidó Fesztivál és a budapesti esemény összekapcsolásáról. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója hozzátette: a fesztivál jól dokumentálja hogy a zsidó kultúra a magyar kultúra integráns része, azok nem képzelhetők el egymás nélkül. Reményét fejezte ki, hogy az idén legalább 300 ezer vendége lesz a gazdag programnak. A X. Zsidó Nyári Fesztivál szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban Kálmán Imre-esttel kezdődik. A világhírű operett-komponista, Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneakadémiai tanulótársa 125 évvel ezelőtt Siófokon született. Édesapja Koppstein Károly gabonakereskedő és vállalkozó volt, édesanyja Singer Paula, aki megérhette fia világhírét. A világpolgár zeneszerző mindvégig magyarnak vallotta magát.

Comments are closed.