Forrás: Híradó

Tizenhárom darab, 82 ezer éves, Marokkóban talált kis kagyló egyszerre két elsőséget is szerzett magának

Tanúskodik arról, hogy az emberekben már akkor kifejlődött valamiféle esztétikai érzék, valamint arról is, hogy létezhetett valamiféle egységes fizetőeszköz, amelyet, mint ilyent, ismertek a mai Marokkóban, Algériában, Izraelben, sőt, még a távoli Dél-Afrikában is – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A kis, egy centimétert alig meghaladó kagylókat Taforaltban, a Galambok barlangjában találta meg egy nemzetközi régészcsapat. A Nassarius gibbosolusok családjához tartozó kagylók ki vannak lyukasztva, kopásnyomok láthatók rajtuk és helyenként okker szín borítja őket. Valószínűleg nyaklánc vagy karkötő részei voltak. Hasonló korú, ugyancsak kilyukasztott Nassarius gibbosolusokat találtak a múlt század 30-as éveiben Algériában és Palesztinában, de datálásuk csak nemrégiben történt meg.

Érdekes, hogy a paleolitikumban élő népek a világ különböző tájain a létező több száz kagylófajta közül miért éppen ezt választották. Mintha valami különleges jelentőséget tulajdonítottak volna neki. Feltételezni lehet, hogy a kagyló „pénzként” is szerepelt, amelyet a különböző és egymástól távol élő népek is elfogadtak. Eddig a legrégibb, kilyukasztott kagylókat a dél-afrikai Fokváros Blombos nevű barlangjában találták. Ezek a Nassarius craussianusok fajtájához tartoztak, amelyek gyakorlatilag szinte megkülönböztethetetlenek a Nassarius gibbosulusoktól.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.