Forrás: Népszava

Úgy hullámzott szombaton éjszaka a fővárosban a tömeg, ahogyan csak a tenger tud. Az ide-oda vonuló emberek egymásnak adták az élményeket. Így lehetett megtudni a Belvárosban, hogy fönn, a budai Várban legalább három órát kell várakozni, hogy bejuthassanak a Hadtörténeti Múzeum által a Múzeumok Éjszakájára megnyitott föld alatti kórházba. Itt több olyan korabeli orvosi berendezést, ágyakat, készülékeket állítottak ki, amelyeket 50-80 esztendővel ezelőtt használtak a bunkerkórházba menekített sebesülteken.

A sorok türelmesen várakoztak a Magyar Nemzeti Bank bejáratánál is. Két irányból araszoltak előre az emberek, hogy bejuthassanak a magyar pénz történetét bemutató kiállításra. Akinek ez sikerült, kipróbálhatta a pénzverőtudományát is, ugyanis egy készüléken emlékpénzt lehetett verni. De elidézhettünk a magyar pénz történetét bemutató különféle tárlók előtt, visszakalandozhattunk több évszázadra, hogy a magyar gazdaság és kereskedelem mozgatóját, a pénzt egészen Róbert Károly koráig felidézhessük. Természetesen a tárlatból nem maradhattak ki korunk legfrissebb fizetőeszközei, a mágneskártyák sem. A banktól kapott tanúsítvány szerint hajnal egy órakor tudósítónk volt a 26 564. látogató.

Még a késő éjszakai órákban sem csitult a tömeg hullámzása. Sokakat vonzott a Néprajzi Múzeum nagyon gazdag műsora. Többen beosztották az idejüket, és egy-egy esemény között ellátogattak a közeli kisebb rendezvényekre is. Miközben a Néprajzi Múzeum színpadán egymást váltották a Etnomulti éj címet viselő műsorszámok, folyamatosan zajlottak a tárlatvezetések is. Palya Bea háziasszony és Ágoston Béla háziúr vezényletével sorra léptek fel a különféle etnikumok, tájegységek muzsikusai. Fergeteges sikert aratott a dél-indiai ütősökből alakult Triginta együttes. Marokkó tengerparti muzsikáját idézte a Chalaban társaság. Az emeleti teraszokon is szinte lógott a közönség, miközben Balogh Kálmán gipsy cimbalombandja adta a különleges ritmust. Ők aztán megjelentek a Fellegini KlezmerGipsy társasággal. Együtt muzsikált cigány, zsidó, arab, magyar muzsikus. Közülük is talán a legnagyobb sikert a marokkói Said Tichiti aratta, aki a legkülönlegesebb hangszereken mutatta be virtuozitását.

Aki az irodalom iránt érdeklődött, az is talált az éjszakában kedvére való műsort. Intim családi hangulatú találkozásnak adott otthont Ady Endre és Csinszka Veress Pálné utcai egykori lakása. Este még Rockenbauer Zoltán Ady és Csinszka kapcsolatát bemutató előadását hallgathatták, majd következett a közös versolvasás. Schubert Éva színésznő kalauzolásával egymásnak adták az érdeklődők Ady Endre köteteit, és ki-ki felolvashatta a neki legkedvesebb Ady-költeményt.

Nem lehetett egy helyben ülni sokáig, hiszen kiderült, hogy egyetlen éjszaka kevés a múzeu­mok körbejárására. Hajnali 2 órakor még zsúfolásig megtömött múzeumi autóbuszok jártak a városban, de nem kevésbé nagy sokadalom volt egy-egy múzeum környékén. Így aztán, ahol lehetett, táncoltak, máshol pedig egymással cserélték ki élményeiket az emberek.

A siker vitathatatlan, a tavalyihoz képest legalább 50 százalékkal emelkedett látogatók száma. Csak egyetlen adatot érdemes kiragadni, megtudtuk, hogy a Néprajzi Múzeumban szombaton éjjel közel 13 000 jegyet adtak el, ami majdnem duplája az egy évvel ezelőttinek.

Szendrei Lőrinc

Comments are closed.