Forrás: HETEK

Egy véres és költséges háború, állandó terrortámadás veszély, egy sor politikai botrány és természeti kincsekben szegény ország. Csak Izrael lehet a színpad a modern Közel-Kelet lenyűgöző gazdasági sikertörténethez.

A libanoni háború ellenére, 2006 aranyév volt a régió egyetlen liberális demokrata országa számára. A GDP 5,1 százalékkal nőtt, a versenyképesség gyorsan javult és a tőzsde is nekilódult. Izrael a Világ Gazdaság Fórum rangsorán a 2005-ös 23. helyről került a 15.-re, és vezet a közel-keleti országok között. A legközelebbi helyi riválisa az Egyesült Arab Emirátus, amely a 32. helyet foglalja el.

Augusto López Claros, a WEF vezető közgazdásza szerint az utóbbi években ez a kis ország kivívta magának a “világ technológiai erőműve” kitüntetést. Ezért Benyamin Netanyahué az érdem, aki pénzügyminiszterként 2003-ban alkut kötött Ariel Saron miniszterelnökkel, aki szabad kezet adott neki a piaci reformok megvalósításához. Netanyahu privatizálta, liberalizálta Izrael bankrendszerét és lecsökkentette a társasági adójukat.

Iscar, a világ második legnagyobb szerszámkészítő cége méltón vált az izraeli nehézipar jelképéve. A szerszám cégektől azt várnánk, hogy koszosak legyenek, de az Iscar más. A padló világossárga, így arra ösztönzi a személyzetet, hogy tisztán tartsák a környezetüket. A cég büszke az automatizáltságára, ami miatt éjszaka is működnek a gépek egy ember felügyelete mellett, aki otthonról, számítógépen keresztül kezeli azokat. Ehelyett a személyzet 10 százaléka a kutatás-fejlesztési részlegen dolgozik.

A családi tulajdonban lévő cég egy pillanat alatt világhírűvé vált, amikor Warren Buffet, a befektető guru megvette az üzlet 80 százalékát 4 millió dollárért. Ezen a legnagyobb tengerentúli felvásárlásán és a legnagyobb külföldi befektetésén keresztül beírta magát a zsidó állam történelmébe.

Comments are closed.