A diszkrimináció megelőzése és a kölcsönös tisztelet támogatása címen kezdődött június 7.-én az EBESZ két napos konferenciája Bukarestben. A parlament épületében tartott konferencián az EBESZ mintegy 56 tagállama, emellett számos nem-kormányzati szervezet vesz részt.

A diszkrimináció ellenes konferenciát Traian Basescu államelnök nyitotta meg, úgy vélve, hogy Románia a jelen idő szerint a kisebbségek jogait és védelmét biztosító egyik legátfogóbb törvénykezéssel rendelkezik. A bukaresti konferencia Mihail Razvan Ungureanu ex-külügyminiszter által kezdeményezett cordoba-i antiszemita és az intolerancia más formái elleni kezdeményezés folytatása. A konferencia középpontjában az előző találkozón résztvevő tagállamok diszkrimináció terén elfogadott kötelezettségei állnak.

Tariceanu kormányfő az EBESZ konferenciáját megelőzően az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi zsidó szervezeteinek képviselőivel találkozott. A találkozón a miniszterelnök Rabbi Andrew Baker szervezeti elnökkel folytatott megbeszélést, aki részt vesz a június 7.-én és 8.-án Bukarestben zajló konferencián. Tariceanu kormányfő és a zsidó szervezetek képviselői egyetértettek abban, fel kell lépni az antiszemitizmus, intolerancia és diszkrimináció ellen, továbbá szorgalmazni kell a kultúrák és vallások közti párbeszédet.

Lokodi Imre (Marosvásárhely)

Comments are closed.