A romániai antiszemitizmust monitorizáló washingtoni központ sérelmezi, hogy a román baloldal legnagyobb tömörülése, a Szociáldemokrata Párt (PSD) megtűri soraiban, sőt alkalomadtán nyíltan együttműködik román antiszemita körökkel. Radu Ioanid, a washingtoni Holokauszt Múzeum nemzetközi programszervező osztályának igazgatója szerint a szociáldemokraták nemcsak az államfő leváltásáról szóló referendum-kampány rendezvényein vállaltak nyilvánosan is elvi közösséget Corneliu Vadim Tudor pártjával, hanem más esetek is azt igazolják, hogy a PSD nem idegenkedik kivonni magát, legalábbis elhatárolódni antiszemita megnyilvánulásoktól.

Ioanid egy, a holokausztról szóló kerekasztal-beszélgetésben megemlítette, hogy Eduard Iosiper, Románia izraeli nagykövetjelöltjének parlamenti meghallgatásán Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnöke nem reagált, amikor antiszemita megjegyzés hangzott el egy PRM-s politikus részéről. „Geoana, a szenátus külügyi állandó bizottságának alelnöke nem lépett közbe, amikor a meghallgatáson azt kérdezték Iosipertől, románnak-e vagy inkább zsidónak érzi magát?” – emlékeztetett Radu Ioanid, aki Geoananak címzett levelében is figyelmeztette a pártelnököt a baloldali antiszemitizmus jelenségeire.

Geoana azt nyilatkozta: „A meghallgatáson valóban volt két politikus, aki az én szempontomból nem helyénvaló megjegyzéseket tett, de a szólás- és véleményalkotáshoz való jogukat nem állt módomban elvitatni” – vélekedett a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Lokodi Imre (Marosvásárhely)

Comments are closed.