Forrás: Népszava

Simon Peresznek sokadszorra sikerült – tegnap hét évre megválasztották Izrael államfőjévé. Bár a most 84 éves Peresz szinte minden tisztséget betöltött már – beleértve a miniszterelnökséget és a Munkapárt elnöki posztját is -, eddig még minden szavazást elbukott. Most “bejött” neki, bár ezúttal sem a lakosság, hanem a parlament választotta meg.

Ha valakire illik a veterán jelző, akkor Pereszre mindenképpen. Lengyelországi bevándorlók gyermekeként már 1947-ben betöltötte az akkor még csak alakulóban lévő izraeli hadsereg beszerzési-személyzeti főnökének tisztét. Nagy ügyességet tanúsított a hatnapos háború megnyeréséhez szükséges francia Mirage repülőgépek és az izraeli atompotenciál kiépítését szolgáló alkatrészek beszerzésénél.

A munkapárti Jichak Rabin kormányában mértékadó szerepe volt az oslói megállapodások kimunkálásában, ezért 1994-ben – pályafutása csúcspontján – Rabinnal és Jasszer Arafattal együtt megkapta a Nobel-békedíjat. A béke aztán “nem jött össze”, és a Hamász öngyilkos merényletei a palesztinellenes jobboldal felé fordították az izraeli választókat. Peresz, aki Rabin meggyilkolása után miniszterelnök lett, megint egyszer vesztett a választásokon. Később azonban belépett a győztes Ariel Saron kormányába, azt követően pedig, hogy a miniszterelnök kómába esett és Olmert alakíthatott kormányt, Peresz a Munkapártból kilépve a Kadima párt támogatásával kapott tisztséget. A tegnapi parlamenti szavazás eredményeképpen a szexbotrányba keveredett Mose Kacav után ő lett Izrael kilencedik elnöke.

Kepecs Ferenc

Comments are closed.