Forrás: Magyar Rádió

Van-e ellentmondás a két szó között, nemzeti és európai? A digitális világ megadja a maga válaszát azzal, amiről itt szó lesz. Egy lelkes népdalrajongó társaság ugyanis létrehozta Európa első internetes folkrádióját, amely folyamatosan magyar népzenét sugároz az internetezőknek. Az oldalt kiegészíti még egy dalszöveg adatbázis is, így akár az interneten át megszólaló előadókkal együt is énekelhetjük a népdalokat, nótákat.

A Folkrádió.hu elindítója Kemecsei Gábor, fiatalember és az ország keleti felében él, mégpedig Földesen.

Szilágyi Árpád:

– Nem is egyedül indítottad ezt az internetes folkrádiót. Egy csapattal együtt dolgoztok, közös jellemzőtök, hogy mindannyian szeretitek a népdalt.

Kemecsei Gábor

Kemecsei Gábor:

– Ez így van. A folkrádiót a Folkrádió Közhasznú Alapítvány üzemelteti. Ennek a kuratóriumának három tagja van, de a folkrádiós csapatban nagyjából hatan vagyunk. Magyarországiak vagyunk, tehát Budapest, Nyíregyháza, Földes, és segítenek bennünket Kolozsvárról is.

– Tehát akár a határon túlról is beszállhatnak ebbe a rádióba?

Kemecsei Gábor:

– Hogyne. Az egész rádiót ötlete úgy merült fel és így is valósult meg, hogy a leendő segítők önkéntes szerkesztőink azok az interneten keresztül bárhonnan a világról, akár műsort is tudjanak majd szerkeszteni.

– Hogyan jött össze a csapat? Valami dínomdánom vagy lagzi alkalmával, ahol együtt énekeltetek? Mi az, ami miatt benneteket, huszonéves fiatalembereket pont a népdal érdekel? Hiszen az ilyen korú fiatal fiúkat, srácokat, fiatalembereket inkább a könnyűzene, rockzene, popzene érdekli.

Kemecsei Gábor:

– Miért érdekel bennünket a népzene? Szeretjük, imádjuk. Szerintem az, hogy valaki szereti a hagyományait, az nagyon fontos. Az, hogy mi ide eljutottunk, az egy folyamat. Én jómagam két évvel ezelőtt még nem, nem is hallgattam népzenét. Tehát én saját magamat is egy ilyen modellnek tartom olyan szempontból, hogy hogyan lehet egy fiatal számára érdekessé tenni azt, hogy van népzene, és hogy az egy jó szórakozási forma. Tehát a népzene az arra lett kitalálva, hogy az emberek szórakozzanak vele, nem arra, hogy színpadon megnézzék, hogy hogyan táncolnak az emberek, bár az is nagyon fontos, hanem hogy hétvégén oda is el lehet menni, nemcsak a diszkóba.

– Szóval akkor te nem egy világtól elrugaszkodott kultúrharcos vagy, aki küldetéstudatosan terjeszti a népdalkultúrát, hanem egyszercsak rátaláltál a dalokra. De volt-e valami alkalom, rendezvény, ami a dalok szeretetét kialakította benned?

Kaplár Tamás

Kemecsei Gábor:

– Nem, nem, ez egy ötlet volt, hogy csináljunk egy ilyen weboldalt. És akkor én megkerestem a Káplár Tamást, segített, megkerestük Páva Istvánt, aki szakmai szempontból segített, és megcsináltuk a dalszöveg adatbázist, amit bárki bővíthet, és az elindult még akkor www.nepdal.hu címen.

– Mi van a Folkrádió műsorán? Folyamatosan zene szól, tehát ez egy zenegép?

Kemecsei Gábor:

– Igen. Kárpát-medencei népzenét lehet hallani folyamatosan, 24 órán keresztül. Itt nemcsak magyar nyelvterületre kell gondolni, de nyilván az dominál, mivel jómagunk is magyarok vagyunk. De itt lehet hallani azért cigány, zsidó, román, szerb, hadd ne soroljam fel a nációkat, mindenkinek a népzenéjéből.

Ez volt eddig, ami zenefolyamként megvalósult. Most hogy létrejött hivatalosan is az alapítványunk, és a kísérleti adásnak most már vége, mert ugye azért már tavaly március 15-e óta a világrádió rendszerén működik, és most jutottunk el oda, hogy na akkor csináljunk műsorokat, szervezzük meg azt, hogy pontosan mikor mit lehet hallani, gyártsunk ehhez internetes, új internetes szolgáltatásokat.

– Terveztek szerkesztett műsorokat is? Beszélgettek a népdalokról, erről a népi kultúráról?

Kemecsei Gábor:

– Hogyne, persze. Először azt szeretnénk megvalósítani, hogy olyan műsorok legyenek, amik az eseményekről, főleg a helyi folklórral kapcsolatos eseményekről adjon előre hírt. Tehát nekünk van egy eseménynaptárunk, ami szerintem mára a legnagyobb folkesemény naptár Magyarországon. Tavaly április óta 757 folklórral kapcsolatos eseményt vittünk be már az adatbázisba, és ezt bárki bővítheti, a regisztrált felhasználóink is tudják bővíteni.

– Sőt, ahogy az előbb már beszéltünk is róla, van egy népdal adatbázis, és én itt a műsor elején is egy kicsit jeleztem, mint hogyha egy fajta ilyen karaoke gépként használhatnánk a számítógépet, tehát behívjuk mondjuk a dalnak a szövegét, és ha éppen az szól a Folkrádió műsorában, akkor együtt énekelhetjük a népdalénekessel.

Pávai István

Kemecsei Gábor:

– Igen, ezt meg lehet valósítani. Az a tervünk, hogy a szerkesztett műsort és a dalszöveg adatbázist összekössük, és akkor a majdan létrejövő műsorújságunkban az éppen elhangzó felvételre kattintva ha van hozzá dalszövegünk, akkor azt el lehet olvasni egyből.

– Hát ennyivel több ugye a hagyományos rádiónál egy ilyen internetes rádió, amit ugye a www.folkradio.hu címen lehet megtalálni. Azt írjátok az oldalatokon, hogy modern módszerekkel akarjátok az ősi hagyományokat megőrizni, új generációs kisközösségeket, esetleg mozgalmat szervezni. Szerinted mennyi esélye van ennek, mi a véleményed arról, hogy a hozzád hasonló korúakat, vagy akár még fiatalabbakat bele lehet „rángatni” ebbe a népzenei kultúrába?

Kemecsei Gábor:

– Szerintem nem kell belerángatni, és én optimista vagyok. Látni kell, hogy az Internet olyan médium, ami a fiatalok számára elérhető leginkább, és ők a legfogékonyabbak rá.

– A népzenére is fogékonyak-e?

Kemecsei Gábor:

– Szerintem igen. A népzenének van egy ereje, szépsége, amit élvezni lehet. Olyan dolog, ami összehasonlítható bármilyen más szórakozási formával. Így pedig könnyen elérhetővé válik a fiatalok számára. Mert szerintem és még nagyon sokan így gondolják a levelezőlistánkon, hogy az elektronikus médiában nincs méltó súlya a hagyományok világának. Egyáltalán a táncházaknak, a kis szervezeteknek, a különböző eseményeknek, akár a táncház találkozóra is gondolok itt, és mi ezen szeretnénk segíteni.

A Folkrádiót a 22. Országos Táncház Találkozón az SAP Csarnokban jelentjük be március 29-én.

– A chat.gyaloglo.hu címen lehet tőlünk kérdezni és hozzászólni a műsorhoz.

Vitéz Norbert:

– Azt mondják, hogy nagyon jó ez a netrádió, de hogy ők nem nagyon hallgatnak rádiót, mert leköti a figyelmüket az, ami a neten látható, olvasható. Megkérdeztem, hogy és a fülük az nem baj, hogy nincs elfoglalva? Erre azt mondták, hogy jó, akkor hallgatják. Azt mondták a népzenére, hogy lesz, akiket érdekel, a netrádiónál nem is fontos úgymond a látogatottság vagy a hallgatottság, hanem az a fontos, hogy van, és hogy kiszolgálja azokat, akiket érdekel. Tehát ha érdekel, akkor tudjam, hogy van ilyen, és oda tudjak menni bármikor úgymond hallgatni egy kis népzenét. Tehát hogy ez egy nagyszerű dolog. Nem biztos, hogy a napi látogatottság egy jó mérőszám ennek a megfogalmazására, hogy ez mennyire értékes, és azt mondták, hogy szerintük attól még mindig a rock, pop az népszerűbb lenne.

Szilágyi Árpád

Comments are closed.