Forrás: NOL

A népszerűtlen izraeli kormányfő mögül az eddig lojális külügyminiszter, Cipi Livni is kihátrált

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. május 3.

Livni és Olmert. Döfés a megfelelő pillanatbanKép: REUTERS – Kevin Frayer Lemondásra szólította fel tegnap Ehud Olmert izraeli kormányfőt Cipi Livni külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Kadima párt egyik legbefolyásosabb vezetője, miután a tavalyi libanoni háborút vizsgáló bizottság jelentése súlyosan elmarasztalta Olmertet, Amír Perec védelmi minisztert és az időközben lemondott Dan Haluc vezérkari főnököt – írta a Reuters.

A jelenleg rendkívül népszerűtlen Olmert-kormány elismert tagja, Livni azt is jelezte, kész ringbe szállni a pártvezető pozíciójáért, ha a Kadima úgy dönt, új pártvezér és kormányfő után néz. Annak ellenére, hogy Olmert tegnap arra intette politikai ellenfeleit, gondolják meg, érdemes-e most rögtön tőkét kovácsolniuk szorult helyzetéből, a kormányfőhöz eddig lojális Livni kivárta a megfelelő pillanatot. Livni bejelentése feltehetően az utolsó döfés Olmert politikai tetemébe. A külügyminiszter egyébként nem támogatja az előre hozott választások kiírását, amely Izraelben a jelenlegi politikai apátia mellett nem is lenne szerencsés.

A helyzet kulcsa a Kadima párt vezetőinél van. Tegnap az Olmert által vezetett Kadima parlamenti frakcióvezetője is lemondásra szólította fel a kormányfőt. A párt tegnap este ült össze, hogy megbeszélje a teendőket, miután a Winograd-jelentés végleg aláásta a több korrupciós ügyben is érintett Olmert politikai hitelét. Az egykor Ariel Saron kormányfő által alapított centrista formáció túlélése érdekében új kormányfőt keres, és Livni lenne a logikus választás. Számolni kell azonban Simon Peresz miniszterelnök-helyettessel is, aki szintén esélyes lehet. Személyében némileg visszaállna a rend az izraeli politikai elitben, melynek új generációja nem nyerte el a választók tetszését. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy Olmert felmenti Livnit miniszteri posztjából, válaszul a “lázadásért”. Mindenesetre Dalia Itzik államfő kéri majd fel az új kormányfőt, feltéve, ha Olmert lemond.

Eközben az ellenzék vezetőjeként, Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök megpróbál annyi parlamenti képviselőt összekovácsolni, hogy megbuktathassa az egész jelenlegi kormánykoalíciót. Erre kicsi az esélye, hiszen kicsi a pártja, a Likud. Olmert tábora máris a “Bibi” becenévre hallgató jobboldali politikus visszatérésével “riogatja” a közvéleményt. Mára egyébként több tömegtüntetést is szerveztek különböző szervezetek Olmerttel szemben.

Míg a hírek szerint Perec védelmi miniszter hamarosan lemond, Olmert egyelőre hajthatatlan. Pedig a Winograd-jelentést politikai földrengésként jellemezték izraeli elemzők. Az Olmert által felkért bizottság megállapította, hogy Olmert, Perec és Haluc (akiket az izraeli közvélemény mindig is okolt Izrael sikertelenségéért) sietve, megfontolatlanul, megfelelő katonai elemzés nélkül döntött a kemény válaszcsapás mellett, anélkül, hogy más megoldási lehetőségeket figyelembe vettek volna. A jelentés szerint Olmert túl ambiciózus és irreális katonai célokat tűzött ki, és nem értette meg sem Libanon, sem az izraeli hadsereg helyzetét. A szélsőséges libanoni síita Hezbollah tavaly júliusban egy rajtaütés során elrabolt két izraeli katonát, mire Izrael légi csapásokkal választolt, majd egy bő hónapos háború alakult ki. A Council on Foreign Realtions amerikai kutatóintézet egyik elemzője szerint népszerűtlensége miatt Olmert eddig “béna kacsa” volt a kormányfői székben, most pedig “halott kacsa”.

A Winograd-jelentés nyilvánosságra hozatala előtt Olmert állítólag napokat töltött azzal, hogy megszervezze saját védelmét. Bírálói szerint, ha ennyit törődött volna a háborúra való felkészüléssel is, akkor nem lett volna szükség arra a jelentésre. Ám ahogy a Yediot Aharonot izraeli lap figyelmeztet: a próféták és a csodák földjén bármi megtörténhet.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.