Forrás: MNO

2007. április 21. (2. oldal)

Joó István

Jelen pillanatban nem valószínű, hogy akad a helyszínen kihívója az eddigi egyedüli elnökjelöltnek, Feldmájer Péternek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) holnapi tisztújító közgyűlésén. Valószínű tehát, hogy a Feldmájer Péter-Zoltai Gusztáv páros átörökíti a következő négy évre a hatalmát a Síp utcai székházban.

Hetekkel ezelőtt még Tordai Péter és az MSZP-s parlamenti képviselő, Suchman Tamás ambíciójáról is érkeztek hírek, sőt arról is szó volt, hogy ezzel a rivális csapattal az elítélt Kunos Péter, az Agrobank-botrány egyik főszereplője is részt venne a hatalomváltási kísérletben. Ugyanakkor feltűnő, hogy a küszöbön álló Mazsihisz-választást nem előzte meg olyan nyilvános kampány, mint a két évvel ezelőtti időközi voksolást, amire azért került sor, mert az addigi elnöknek, Heisler Andrásnak puccsszerű okokból távoznia kellett, miután ujjat húzott Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatóval. (Az időközi voksoláson Tordai maradt alul Feldmájerrel szemben.)

A mostani kampányról – amely jobbára a mélyben zajlott – beszédes adalékokkal szolgál a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) múlt vasárnapi tisztújítása. Bár a BZSH 61 jelölt közül 58 főt delegálhatott a Mazsihisz közgyűlésébe, a három kieső között volt Heisler András és Tordai Péter is. Így Tordai, bár szerette volna, már nem lehet Mazsihisz-elnökjelölt. További új fejlemény, hogy a békéscsabai küldött Suchman azt állította a sajtóban, mégsem vállal jelölést csúcspozícióra. (Az MSZP-s képviselőnek nem sikerült keresztülvinnie, hogy halotti imát mondathasson el a T. Házban a holokausztnap alkalmából.) Rebesgetik, Kunos sem méreti meg magát, mert borítékolható: a hitközség nem szeretné, hogy vezetői között elítéltek legyenek. Tordai a Népszabadság, Heisler pedig a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte csalódottan: a választások eddigi menetét „irányítottnak” tartják. Annyi bizonyos, Zoltai Gusztáv – a Mazsihisz és a BZSH igazgatójaként – sokak szerint túlhatalommal rendelkezik a felekezet életében. Becslések szerint a budapesti szervezet közgyűlésének csaknem 50, az országos szervezet közgyűlésének pedig 25-30 százaléka hitközségi alkalmazott, tehát Zoltai lekötelezettje.

Comments are closed.