Forrás: Erec

Raoul Wallenbergnek, a második világháború egyik örök, legnagyobb hősének ma világszerte szobrokat emelnek.

A Svédországban élő szerző könyvének célja, hogy minél többet feltárjon abból, amit Raoul Wallenberg tett Budapesten, hogy megállapítsa, milyen bizonyítható háttere van a Raoul Wallenberg-i hősalaknak.

Az, amit a Hős megjelenése először visszaad, az a remény. Ő az, aki cselekedni kezd az áldozatokat megbénító körülmények között, ezzel megszüntetve a tehetetlenség és a reménytelenség látszatát. Ő az, aki jelenlétével visszaállítja az Élet egyik alapvető feltételét: a remény és a valóság közötti harmóniát. A reménytelen körülmények között ezért az áldozat ösztönösen keresi a Hőst. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ez történt Budapesten is. Wallenberg segített a zsidóknak, hogy megmeneküljenek; többek között azzal, hogy jelenlétével alapul szolgált a reményt visszaadó, örök Hős alakjának a megteremtésére. Erről szól a kötet, amelyről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy e témában az utóbbi évtizedek egyik legizgalmasabb olvasmánya.

A holokauszt történetével foglalkozó Karsai László a könyvhöz írt utószavában kiemelte: a könyv egyik legnagyobb érdeme, hogy pontosan rekonstruálja, a diplomata mit tett a magyar fővárosban.

 

Comments are closed.