Forrás: Népszava

Vasárnap újra találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök. A találkozás helyéről megszületett a megállapodás – Olmert jeruzsálemi rezidenciáján tartják meg -, a napirendről még vita folyik. A palesztinok lényegbevágó témákat is szóvá szeretnének tenni – palesztin állam, Jeruzsálem, menekültek -, az izraeliek inkább csak folyó ügyekről beszélnének, mint például Gilad Salit, az elrabolt izraeli katona szabadon bocsátása, a rakétatámadások beszüntetése, esetleg bizonyos könnyítések az ellenőrző pontoknál.

Több izraeli politikus és megfigyelő úgy véli, hogy meddő és zsákutcába vezet az egyezkedés és alkudozás a szabadon bocsátandó palesztin foglyok Hamász által benyújtott listájáról. A tárgyalási keret kiszélesítését javasolják, mégpedig úgy, hogy a foglyok szabadon bocsátását kössék össze egy általános fegyverszüneti megállapodással. Az elképzelés szerint a rakétatámadások és az öngyilkos merényletek megszüntetésével egy időben Izrael nagyobb számú foglyot engedne szabadon, majd további feltételek teljesítése – például a fegyvercsempészés megszüntetése – újabb fogolycsoportok szabadon bocsátását vonná maga után. Ennek a hozzáállásnak nagy előnye Izrael számára az lenne, hogy a tárgyalásokat Abbász elnökkel, nem pedig a Hamásszal folytathatná.

Úgy látszik, a Hamász is erre a változatra készül, persze a saját szempontjai szerint. Gázai hírek szerint az iszlámista szervezet nagyobb mennyiségű rakétát adott át az Iszlám Dzsihádnak. A lépés célja az, hogy a Hamász olyan szervezetnek tüntethesse fel magát, amely betartja a tűzszünetet, ugyanakkor az “ellenőrizhetetlen” szélsőségesek mégis folytathassák a támadásokat.

Újabb részletek kerültek a nyilvánosságra Ibrahim (Abe) Szulejman amerikai-szír üzletember fellépéséről a knesszet (izraeli parlament) külügyi bizottságának ülésén. Szulejman nem képviselte hivatalosan Szíriát a három évig tartó titkos béketárgyalásokon az izraeli külügyminisztérium volt főigazgatójával, Alon Liellel, de a tárgyalások menetéről rendszeresen beszámolt a szír vezetésnek. A tárgyalásokat svájci közvetítéssel, Basar Aszad szír elnök tudtával vezették, s erre maga Aszad is utalt egy interjúban. Szulejman, aki látogatást tett a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen is, engedélyt kért egy Izraelben fogva tartott szír fogoly meglátogatására. “Segítsenek nekem, hogy segíthessek maguknak”, mondta. “Egy fénykép, amely a szír fogoly társaságában mutat, pozitív hatást gyakorolhat a Libanonban tartott izraeli katonák ügyére” – mondta. A jelentések szerint azonban a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal elutasította Szulejman kérését.

Lemondta részvételét a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen rendezendő jövő heti megemlékezésen Antonio Franco érsek, apostoli nuncius pénteken. A Vatikán hivatalos küldötte azért marad távol a rendezvénytől, mert XII. Pius pápának az emlékhelyen elhelyezett portréja alá írt szövegben az áll: az egyházfő nem tett semmit azért, hogy elítélje a második világháború idején a rassziz­must, az antiszemitizmust és a zsidók deportálását.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretes cikkek

Fia szerint Saron magához tért és tévézik

Jobban érzi magát Ariel Saron volt izraeli kormányfő, és még tévét is néz – állította pénteken fia, Omri egy tévéinterjúban. Szavai szerint a 79 éves Saron szemével követi a történéseket, sőt kézszorítással vagy tekintetével reagál is azokra. Saron tavaly január elején került szélütéssel a jeruzsálemi Hadasza kórházba. Azóta több műtétet hajtottak végre agyán és más létfontosságú szervein. Néhány hónappal később átszállították a Tel-Aviv közelében lévő Tel Hasomer kórház rehabilitációs központjába. Az orvosok elmondása szerint ez idő alatt kómában volt, és gyakorlatilag nincs remény állapotának javulására.

Kepecs Ferenc

Comments are closed.