Forrás: Magyar Hírlap

Több száz izraeli rohamrendőr szerdán kiürített egy olyan ciszjordániai zsidó kolóniát, amelyet Ariel Saron volt kormányfő szétválasztási terve keretében 2005 augusztusában már egyszer kiürítettek, de telepesek és militáns jobboldali aktivisták két nappal ezelőtt újra elfoglaltak.

Mintegy 400 telepes, illetve aktivista – főleg fiatalok – állt ellen passzívan a mintegy 800 rendőrnek, akik megpróbálták őket autóbuszba ültetni. Nagy médianyilvánosság előtt hétfőn foglalták el Homes volt telep romjait azzal a céllal, hogy “helyreállítsák azt a történelmi hibát”, amelyet Izrael az egyoldalú kiürítéssel elkövetett. A rendőrség és a hadsereg tulajdonképpen hétfőn lehetővé tette, hogy mintegy 2500 tüntető kivonuljon a hegytetőn lévő romokhoz. Szerda reggelig adtak nekik határidőt arra, hogy elhagyják a helyet. Közülük körülbelül 400-an a határidő leteltekor még mindig nem távoztak, a hatóságok ezért határozták el az erőszakos kiürítést. Az embereket tucatnyi buszon szállították el a helyszínről. Az emberek azt kiabálták, hogy visszatérnek majd.

Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője elmondta, hogy az emberek ugyan ellenálltak, de nem történt erőszakos cselekmény, az evakuálás rendben zajlott le. Hozzátette: “nyugodtan cselekedtünk, mert gyerekek és asszonyok is voltak” a tiltakozók között.

A szervezők kiadott közleményükben azt hangoztatták, hogy akciójuk sikeres volt. “Ez csak az első forduló volt. Mindaddig újrakezdjük (megmozdulásunkat), amíg nem sikerül megszerezni az engedélyt a maradásra.”

Izrael 2005 augusztusában 21 gázai övezeti és négy észak-ciszjordániai telepet ürített ki a szétválasztási terv keretében.

Miri Eiszin kormányszóvivő kijelentette: a kormány elkötelezte magát, hogy megszüntet minden illegálisan épült zsidó telepet. Ezt szeretnék párbeszéd útján megtenni, de ha így nem megy, akkor megteszik más eszközökkel.

MTI

Comments are closed.