Forrás: MNO

2007. február 24. (10. oldal)

Tudósítóinktól

Viharfelhők tornyosulnak a brit repülőgépipar zászlóshajója, a British Aerospace (BAE) Systems felett. Az óriáscég ellen átfogó vizsgálatot folytat a súlyos megvesztegetéseket vizsgáló iroda (SFO). A csehországi Gripen-ügylet is a nagyítójuk alá került.

Tavaly a BAE azzal került reflektorfénybe, hogy az SFO eredményesnek tűnő nyomozása ellenére a brit kormány egyszerűen leállította azt a vizsgálatot, mely bizonyíthatta volna, hogy korrupció révén szerzett milliárdos megrendeléseket Szaúd-Arábiától. A Blair-kabinet egyszerűen azért avatkozott be az SFO munkájába, mert az aktuális szaúdi megrendelést (72 Tájfun vadászgép 10 milliárd fontért) érezte fenyegetve.

Ha az ügynökség vereséget is szenvedett saját kormányától, nem adta fel tevékenységét. Figyelme arra az ügyletre irányult, melyet a BAE Systems és svéd partnere, a Saab, illetve egykoron közös tulajdonú cégük, a Gripen International kötött a Milos Zeman vezette szociáldemokrata cseh kormánnyal 2002-ben 24 svéd gyártmányú JAS 39 vadászrepülőgép eladásáról 60 milliárd korona (400 milliárd forint) értékben. Bár Zeman utódja, Vladimír Spidla a 2002-es árvízkárokra hivatkozva törölte ezt az ügyletet, 2004-ben kötött egy másikat, szintén Gripenekre vonatkozóan.

Az SFO gyanúja szerint – amit a svéd televízió keddi műsora is alátámasztott – a BAE Systems és a Saab konzorciumának lobbistái cseh politikusok megvesztegetésére tettek kísérletet a Gripenek kiválasztása érdekében. A műsor – írja prágai tudósítónk – főlobbistaként az angol Steve Meadet azonosította, aki hárommilliárd cseh koronát kitevő kenőpénzt utalt át felbérelt közvetítők bankszámláira. Pénzt kapott Alfons Mensdorff osztrák lobbista, Richarde Háva, az Omnipol cseh fegyverkereskedelmi cég igazgatója, valamint Otto Jelínek cseh származású, egykori kanadai sportminiszter. Premysl Sobotka,

a szenátus elnöke, Jitka Seidlová szenátor és Michael Zantovsky jelenlegi izraeli cseh nagykövet elmondta: a Gripen-vásárlás idején ismeretlen személyek kísérletet tettek korrumpálásukra. Zeman és Jaroslav Tvrdík volt védelmi miniszter viszont elutasította a gyanúsítgatást.

Közben – londoni tudósítónk jelentése szerint – a BAE is igyekszik meghúzni magát: bár csütörtökre az elmúlt év üzleti tevékenységét ismertető sajtóértekezletet terveztek, végül csak az interneten tették közzé számsoraikat, köztük a mintegy egymilliárd fontos (400 milliárd forintos) hasznukról.

Comments are closed.